×
Vyhľadávanie v blogoch

Borák je neprávom opomínanou liečivou bylinkou

Ľudovo nazývaný tiež borec alebo Borák je jednoročnou rastlinou z čeľade brutnákovitých (lat. Boraginaceae). Zabúdaný je neprávom, je nemenej chutný a rovnako zaujímavý ako iné druhy byliniek. Svojou vôňou pripomína uhorky.

Borák lekársky (lat. Boragoofficinalis)

Borák vysievame na jar rovno na konečné stanovisko po troch semenách asi do hĺbky 1 cm a do sponu 30 cm. Boráku sa bude dariť takmer v akejkoľvek pôde, najlepšie potom v priepustnej na slnečnom stanovisku. Najslabšie sadeničky po ich vzraste vyjednotíme a zostávajúce necháme rásť bez ďalších zásahov.

Borák veľmi dobre klíči, rýchlo rastie. Zaradiť ho môžeme k najľahšie pestovaným bylinkám. Pokiaľ ho vysadíte raz, väčšinou už sa ho nezbavíte - voľne sa vysemeňuje, takže v ďalších rokoch už stačí len presádzať rastlinky, ktoré vyrastú okolo tých pôvodných. Pozor však na presádzanie - rastlina ho znáša zle, preto s ním neotáľame. 

Presádzame najneskôr, akonáhle sa na lodyhách vyvinú typické plstnaté lístky. Väčšinou dorastá do výšky 30 až 100 cm. Rastliny kvitnú od júna do augusta. Kvety sú blankytne modré, môžu sa ale objaviť aj biele alebo ružovkasté, u niektorých druhov dokonca načervenalé. Semená obsahujú olej.

boráku sa zužitkováva vňať mladých rastlín alebo sa zbierajú úplne mladé listy, ktoré sa dajú zberať už po ôsmich týždňoch od výsevu. Jedlé sú aj kvety, na tanieri vyzerajú veľmi dekoratívne. Listy pre neskoršiu potrebu radšej mrazíme, než sušíme, pri sušení často černejú.

Upokojujúce a posilňujúce účinky

Listy rastliny obsahujú vitamín C, slizové látky, živice, saponíny, asparagín, kyselinu kremičitú, triesloviny, antokyanové farbivo, minerálne látky (hlavne draslík, vápnik, mangán) a ďalšie. Borák pôsobí preháňavo a protizápalovo, má mierne upokojujúce a posilňujúce účinky, zlepšuje dýchanie, znižuje krvný tlak, posilňuje srdcovú činnosť, podporuje tvorbu mlieka u dojčiacich matiek, podporuje vylučovanie moču, čerstvé listy naložené do mlieka pomáhajú pri nervozite, búšení srdca a melanchólii, obklady z boráku zmierňujú kožné zápaly a hoja poranenia, zabraňuje nadmernému poteniu organizmu.

Mladé lístky pridávame do šalátov, letných koktailov, do polievok a dressingov, možno z nich pripraviť výborný špenát.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa