×
Vyhľadávanie v blogoch

Prilákajte do záhrady včely, čmeliaky a motýle kvitnúcimi rastlinami

Čo pestovať?

Bez opelenia by nebolo úrody. Ako teda prilákať opeľovače spoľahlivo do svojej záhrady? Poskytnúť im potravu od jari do jesene, nielen v čase kvitnutia rastlín, o ktorých opelenie stojíme. Svojou krásou bude tešiť aj nás, aby záhrada totiž poskytovala nektár po "celý rok"", musí tu stále niečo kvitnúť. Záhrada bude od jari do jesene farebná a voňavá.

Jar

Krókusy, narcisy, tavolíny, modrice, tulipány, korunkovky, bergénie, hlavačky, okrasné cesnaky, poniklec, kosatce, pľúcnik, nezábudky, taricu, fialky, zbehovec, ďatelinu, chochlačky, čemerice. Opeľovačom urobia radosť aj púpavy, ak ich im necháte aspoň pár v trávniku.

Leto

Slnečnica, borák, levanduľa, pamajorán, materina dúška, kocúrnik, yzop, rozmarín, medovka, šalvia, saturejka, bazalka, ruta, ježibaba, hluchavka, nevädza, čakanka obyčajná, astra, jarmanka, ďatelina, pakost, kamzičník, kyprej, skalnica, oman, slez, túžobník, udatník, ľubovník, zvonček, nevädza, šuškarda, ďatelina, náprstník, topoľovka, harmanček, divozel, margaréta, zádušník, jirnice, flox, červenoočko, krasuľka perovitá, hrachor, orlíček, klinček, chmeľ, stavikrv, cínie, pažítka a cibule (ak ich necháme vykvitnúť).

Jeseň

Georgíny, astry, vresy, vresovce, jesienky, rozchodník, chryzantéma, echinacea, Eremurus, čistec, sadec, slez, ďatelina.

Môžete využiť to, že niektoré letničky vykvitajú postupne, od skorého leta až do jesene, ako napríklad borák lekársky alebo slez maurský, podobne ako aromatické bylinky - pri žatve ponechajte niektoré trsy nezozbierané.

Kvetinová lúka

Pre včely, čmeliaky i motýle je rajom. Kvetinová lúka vám uľahčí prácu - kosí sa dvakrát do roka, nemusíte si robiť vrásky z buriny, ktorá sa usadí v starostlivo pestovanom trávniku, nemusíte hnojiť, polievať...

Ak sa týždňového kosenia a starostlivosti vzdať nechcete, možno nahradiť aspoň jeho časť (pôdu je však potrebné odľahčiť a musí byť chudobná na živiny, aby tráva neprevládala nad lúčnymi kvetmi).

V menej exponovaných miestach môžete tiež vysadiť koberce z kvitnúcich pôdopokryvných rastlín, ako sú poliehavá materina dúška, zádušník, floxy, veroniky, rozchodníky, zbehovec a i.

Kvitnúce stromy a kríky

Vŕby, liesky, lykovec, trnky, hloh, javor, lipy, zemolezy, budlej, drieň, kustovnicu, pámelník, brečtan (jesenné kvitnutie), pagaštan, zanoväť, arália, lieskovníček, perovskia, jochovec, agát biely, liliovník tulipánokvetý, jerlín japonský, bršlen, krušina, svíb, hlošina, bazy a vďačné sú aj ruže.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa