×
Kliknutím zobrazíte viac produktov.
No products were found.
PPL Parcelshop
Vyhľadávanie v blogoch

Vošky všade, kam sa pozrieš

Tiež vám tohtoročné pestovateľské úspechy kazia vošky. Sú na ríbezliach, na čerešniach, bylinkách, paprikách, margarétkach, ružiach, skrátka všade. Ak nechcete používať chémiu, skúste to s doma vyrobenými postrekmi a ekologickou likvidáciou.

Vošky sú druhom polokrídlych škodcov na našich rastlinách. Najčastejšími sú: voška maková, voška kapustová, voška broskyňová, voška jabloňová, voška maliníková, lucernová, krušinová, rešetliaková, tavoľníková a ďalšie. Jedným z prvých príznakov napadnutia rastlín voškami sú zvraštené alebo stočené listy (na ich spodnej strane ich väčšinou nájdeme celé kolónie). Rastlinám vošky spôsobujú spomalenie rastu (pokrýva ich hrubá vrstva lepivej medovice, takže sa v blízkosti nachádzajú zaiste i mravce). Rastliny môžu tiež poškodiť satím štiav a prenosom vírusov.

Ruže proti voškám spoľahlivo ochránime vysadením levandule, niektoré rastliny vysiatím aksamietnic (aksamietnic), ale v tomto roku ani jedna z rastlín nezaberá.

Domáce postreky

Ako odpad pri zbere rebarbory zostane množstvo listov, práve z nich pripravíme účinný postrek na vošky. Asi 1 kg rebarbory nahrubo nasekáme a zvaríme v 5 litroch vody, po vychladnutí striekame tento neriedený prípravok na listy rastlín aj pôdu okolo nich. Tento prostriedok okrem vošiek pôsobí aj proti húseniciam a larvám rôznych škodcov.

Na lúkach nájdeme rastlinu žerušnice lúčnej, ktorej sa ľudovo hovorí tiež sliepočka. Natrháme si kytičku, ktorú trochu posekáme a necháme vylúhovať v piatich litroch vody na slnku celý deň a noc. Nezriedeným nálevom ráno pomocou štetca potierame zhluky vošiek krvavých, vyskytujúcich sa prevažne na jabloniach.

Nájsť žihľavu vo svojom okolí určite nebude problém. Výluh, ktorý si z nich vyrobíme, vošky zaručene zlikviduje. Približne pol kilogramu žihľavy necháme v piatich litroch vody stáť celý deň, neskôr vzniknutý výluh zriedime v pomere 1: 5 (teda 25 litrov vody). Pripravíme si dostatočné množstvo podľa rozsahu napadnutia a veľkosti záhrady.

Zriedený výluh precedíme do postrekovača a striekame. Tento výluh pôsobí aj proti iným škodcom ako len voškám, napr. proti moliciam. Žihľavy nemusia byť nutne čerstvé, možno použiť aj sušené, účinok bude rovnaký. Žihľavový výluh však neznášajú strukoviny, ako fazuľa a hrach, ale ani cibuľa! Tým sa musíme pri aplikácii vyhnúť.

Rozpustením mydla vo vode získame mydlový roztok, ktorým potom postrekujeme napadnuté rastliny, mydlo znemožní voškám dýchať a tie potom rýchlo hynú.

Využite prirodzených nepriateľov

Dravé voškomorky a parazitické osičky, zlatoočko, či niektoré druhy dravých lienok. Vynikajúcim lovcom je lienka sedembodková, dokáže ich zlikvidovať až 150 denne, ale aj ucholaky. Ak umiestnite do korún stromov hore dnom obrátené kvetináče s drevitou vlnou alebo slamou, budú sa v nich ucholaky zdržiavať cez deň, po západe slnka potom napádajú kolóny vošiek, ktorými sa živia.

Štítok: Záhrada, vošky, škodcovia
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa