×
Vyhľadávanie v blogoch

Šalviu poznáte ako liečivku, ale vyšľachtené sú aj okrasné kultivary

Ako liečivá bylina je cenená už od starovekého Grécka. Svoje uplatnenie nájde aj ako kuchynské korenie. V liečiteľstve aj v kuchyni nachádza široké možnosti uplatnenia. Má dezinfekčné a sťahujúce liečivé účinky, uľahčuje hojenie a účinne pôsobí proti krvácaniu z ďasien.

Ako korenie sa šalvia hodí pre zvýraznenie chuti mäsa a tučnejších jedál, napomáha ich tráveniu. Šalvia bola vyšľachtená v mnohých druhoch, ktoré majú nielen odlišný vzhľad, ale aj chuť. Jej pestovanie je jednoduché.

Šalvia pochádza zo severného Stredomoria

Celá rastlina intenzívne vonia a v závislosti od druhu sú veľmi rozmanité - zamatové lístie s peknou textúrou môže byť vo farbách od bledých sivozelených listov po zelené, striebristo alebo zlatisto striekané, ale aj tmavopurpurové.

  1. Šalvia lekárska (Salvia officinalis)- trváca rastlina, ktorá môže dosiahnuť takmer metrovú výšku. Vyrastá v trsoch. Aj v našich podmienkach ľahko prezimuje, v tom čase jej nadzemná časť zasychá. Pôvodne zelená farba lístkov šalvie je prekrytá hustým porastom jemných chĺpkov, ktoré spôsobujú jej striebrosivé zafarbenie (lístky sú pretiahnuto vajcovité, celokrajné a pomerne tuhé). Kvitne najčastejšie celé leto fialovými kvetmi.
  2. Šalvia pôvabná (Salvia elegans) - dlhé listy voňajú ako ananás. Možno ju úspešne pestovať aj v nádobách. Pri dobrom pestovaní z nej v záhrade vyrastie veľký ker, ktorý kvitne nápadnými červenými kvietkami.
  3. Šalvia drobnolistá (Salvia microphylla) - kvitne koncom leta temne purpurovo ružovými kvetmi. Pri rozvíjaní listov silne vonia po čiernom ríbezlí. Na pestovanie potrebuje veľmi dobre chránené miesto, môže vymrznúť.
  4. Šalvia muškátová (Salvia sclarea) - má mierne horkastú a balzamovú chuť. Dvojročná rastlina s veľkými zvráskavenými listami vonia po muškátovom víne.
  5. Šalvia levandulolistá alebo tiež španielska šalvia (Salvia lavandulifolia) - táto polodrevitá trvalka má kompaktný vzrast a užšie, sivozelené aromatické listy. Je pomerne mrazuvzdorná.
  6. Šalvia kríkovitá (Salvia fruticosa) - má veľké sivozelené ochlpené listy.

Šalvia vydrží na jednom stanovisku až desať rokov, miluje slnečné stanovisko, kde sa príliš nedrží voda. Intenzita jej vône závisí, okrem sily slnečných lúčov aj od pôdy a podnebia. Pred výsadbou záhradnú zeminu vyľahčujeme pieskom, perlitom alebo drobným štrkom, pôda by nemala byť vyhnojená, radšej použijeme kompost.

Vysadiť ju možno aj na svahovité miesta, z ktorých voda rýchlejšie odteká. Rastliny ľahko vypestujeme aj zo semienok. Lístky šalvie zberáme priebežne podľa potreby. Na konci jesene šalviu zrežeme asi na štvrtinu a na jar odstránime zaschnuté výhony. Niektoré kultivary vyžadujú ochranu pred mrazom.

Šalviový čaj

Listy šalvie lekárskej sú bohaté na silice (thujon, salviolom a cineol), flavonoidy, horčiny a triesloviny - hojí rany, lieči krvácanie z ďasien, osviežuje dych - je zložkou ústnych vôd na kloktanie pri zápaloch horných dýchacích ciest, pomáha pri problémoch so zažívaním, pri nachladnutí či bolestiach zubov, je dobrá na pleť a proti poteniu.

Čaj je vhodné užívať pri nachladnutí, kašli, bolesti v krku i pre lepšie zažívanie. Silnejší šalviový čaj je vhodný na kloktanie pri ťažkostiach s ďasnami, kedy ju môžeme obohatiť ešte o zmes klinčekov, harmančeka a feniklu. Proti poteniu a na umývanie pleti si urobíme odvar z dvoch lyžíc sušenej šalvie a litra horúcej vody.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa