×
Vyhľadávanie v blogoch

Ako si zabezpečiť bohatú úrodu? Zalievať a hnojiť

Bez toho by sme sa veľkej úrody nedočkali, najmä zelenina plodová je na zálievku a živiny náročná. Pokiaľ si prajeme bohatú úrodu, musíme rastlinám zaistiť dostatočný prísun živín a vlahy.

Aby sme zaistili pomalší výpar vody, všetku odkrytú pôdu mulčujeme. Použiť môžeme buď pokosenú, mierne zvädnutú trávu, alebo slamu či lístie. Mulč zabráni výparu vody, vysušovaniu a tvorbe škrupiny na povrchu pôdy, nemusíme potom toľko zalievať a ani kypriť. Ochranná vrstva navyše chráni aj pôdne mikroorganizmy.

Najlepšou vodou na zálievku je voda dažďová, teda mäkká a odstáta. Ľadová voda by spôsobila rastlinám zbytočný šok. Výsevy a mladé sadeničky zalievame mierne a často, aby nezaschli, rastliny vyrastené, ktorých korene siahajú hlboko do pôdy, potrebujú iný režim. Lepšie ako každodenná troška vody im prospeje celá kanva obdeň či dva, tak zaistíme, že sa voda dostane ku hlbšie uloženým koreňom.

Hnojivá bohaté na dusík

Novo zasadeným rastlinkám vyhovujú hnojivá bohaté na dusík (napríklad žihľavový výluh, Kristalon štart a pod.), v čase kvitnutia a dozrievania plodov rastliny vyžadujú tiež dostatočný prísun fosforu a draslíka. Ak máte vlastný chov sliepok, môžete si pripraviť hnojivo z hydinového trusu.

Trus sa nechá skvasiť v nádobe s vodou (proces trvá dva až štyri týždne), potom ho aplikujeme spolu so zálievkou, dostatočne zriedený (najmenej 1:10) - tekutá forma účinkuje rýchlo, hnojivo priaznivo pôsobí na pôdu, ktorá si vďaka nemu uchováva úrodnosť aj do ďalších rokov. Koncentrát z hydinového trusu možno aj zakúpiť alebo ho môžete nahradiť iným dostupným hnojivom podporujúcim plod a kvet.

Za prihnojenie vás bohatou úrodou plodov odmenia aj ovocné stromy a kríky. Pre naštartovanie rastu sú vhodné žihľavové a iné rastlinné výluhy, neskôr, rovnako ako u zeleniny, zálievky napr. zo slepičincov. Výživnú zálievku je vhodné aplikovať do rýh či jamôk približne 10 cm hlbokých, ktoré sa vopred vytvoria pod obvodom koruny, aby sa živiny ku koreňom naozaj dostali. Ideálne hnojíme za daždivého počasia alebo spolu s ďalšou zálievkou.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa