×
Vyhľadávanie v blogoch

Sadiť možno aj v júli, úroda bude aj do zimy

Určite už zbierate bohatú úrodu, v tohtoročnom teplom počasí rastie všetko rýchlejšie, na uvoľnené záhony tak môžete vysiať ďalšie plodiny a mať čerstvú zeleninu poruke až do jesene. Ak v priebehu júna zasejete tieto plodiny, spoľahlivo vám dorastú.

⦁ mrkva
⦁ špenát
⦁ roketa
⦁ červená repa
⦁ čierna reďkovka
⦁ okrúhlice
⦁ kríková fazuľa
⦁ pekinská a čínska kapusta
⦁ hlávková kapusta
⦁ letná reďkovka
⦁ skorý kaleráb
⦁ šalát (vyberáme letné či celoročné odrody šalátu odolné voči vybiehaniu do kvetu alebo listové na rez, v sparnom lete svedčí šalátom skôr miesto zatienené - pod stromami, kríkmi, plôtiky alebo pod zástenou z uhoriek, ak sú pestované ako popínavky na opore).

Pre zimný zber možno vysievať zeleninu, ako je ružičkový kelpórkel kučeravý (ktorý možno pestovať aj v atraktívnej purpurovej variete). Ak ešte nie sú voľné záhony, vysievame ich do sadbovacích či malých kvetináčov, sadivo necháme vzísť na mierne zatienenom mieste, klíčiace rastlinky pravidelne zalievame, aby nezaschli.

Tiež priame výsevy na záhone treba pravidelne zavlažovať, aby v teplom počasí nezaschli. Po vzídení rastliniek je vhodné pôdu okolo zamulčovať, nebude potom tak rýchlo vysychať. Semená je možné vysievať aj do jamiek či riadkov vo vopred pripravenej vrstvičke mulča.

okrasných rastlín teraz vysievame dvojročné rastliny do pripravenej, živinami zásobenej a prevlhčenej pôdy.

Pozor na množenie škodcov

Novo osiate záhony môžete zakryť bielou netkanou textíliou. Zbierame tiež množstvo nezrelých plodov opadaných z ovocných stromov. Ak by sme ich na zemi ponechali, mohli by sa nám v záhrade šíriť škodcovia. Stromy, ktoré obvykle bohato plodia, prihnojujeme.

Proti prípadným chorobám a už spomínaným škodcom vykonávame kontrolu a prípadne zahájime chemický útok. Môžeme množiť bobuľoviny, napr. ríbezle a egreše - pätnásť centimetrov dlhými zelenými odrezkami. Po zbere broskýň a marhúľ stromy presvetlíme rezom a zbavíme ich príliš dlhých výhonov. To isté urobíme aj u ostatných kôstkovín a jadrovín.

Štítok: úroda, sadenie, sadba
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa