×
Vyhľadávanie v blogoch

Nezabudnite zazimovať jazierko, aby sa jeho obyvatelia dožili v zdraví jari

Či už máte na záhrade jazierko s rybami, alebo bez nich, je potrebné sa oň na jeseň postarať, vyčistiť ho a zazimovať. Tieto práce nepodceňujte, vzápätí by ste mohli ohroziť život všetkých obyvateľov jazierka a v nasledujúcom roku privolať napr. premnoženie rias.

Z vodnej hladiny je potrebné odstrániť lístie a všetky rastlinné zvyšky, ktoré do jazierka nafúka vietor či spláchne dážď. Zo dna jazierka ďalej odstráňte kal pomocou vysávača alebo na to určeného prípravku.

Organické zaťaženie vody v jazierku na minimum môžu znížiť niektoré baktérie, ktoré zvyšky zneškodnia a slúžia aj ako prevencia. Na jeseň a v zime s príchodom mrazov prestáva voda cirkulovať a neprekysličuje sa. Pri rozkladnom procese vznikajú plyny, ktoré sa potom držia vo vode a ohrozujú všetok život pod hladinou jazierka.

Aby do jazierka nepadala záplava lístia a ďalšie väčšie kusy nečistôt, prehoďte cez vodnú hladinu ochrannú sieť. Predávané krycie siete sú väčšinou opatrené kotviacimi kolíkmi. Možno však použiť aj jemné pletivo s drobnými okami, napríklad to, ktoré používajú chovatelia králikov.

Lekná odsťahujte z jazierka

Ak sa príliš rozrástla zeleň v jazierku, zredukujte ju. Odumreté zvyšky rastlinnej hmoty by mohli znečistiť vodu. Tŕstia a ostatné rastliny s dutými kostrnkami pred zimou zastrihnite tesne nad hladinou.

V zime, keď hladinu jazierka pokryje ľad, budú slúžiť na odvádzanie plynov z jazierka a tiež na zásobovanie kyslíkom. Ak hrozí niektorým vodným rastlinám zamrznutie, odsťahujte ich z jazierka (napr. lekná), uložte do vedra s vodou a dajte niekam do chladu.
 
Z jazierka musíte vybrať tiež všetku techniku, pretože by ju mrazy nenávratne zničili. Keď už teplota vody nedosahuje 12 °C, čo je hranica, pod ktorou baktérie v jazierku nepracujú, UV lampu, filtre aj čerpadlo vysušte a uložte niekam do sucha, kde nemrzne.

Z hadíc a potrubí vypustite vodu. V prevádzke ponechajte len vzduchové zariadenie, ktoré presuňte do plytšej časti jazierka a umiestnite pod hladinu. Teplejšia voda tak ostane na dne jazierka, kde sa pohybujú prezimujúce ryby.
 
Počas celej jazierkovej sezóny, teda aj na jeseň, vykonávajte kontrolu chemických parametrov vody. Overíte tak hodnoty pH, alkalitu, tvrdosť a v prípade potreby je upravte pomocou na to určených prípravkov.

Ryby by mali byť pred zimou v tej najlepšej možnej kondícii. Pri teplotách nad 15 °C je odporúčané kŕmenie denne, ak klesnú teploty na 10 - 15 °C, dávajte im potravu len raz do týždňa.

Akonáhle sa dlhodobo zníži teplota vody pod 10 °C, krmivo im prestaňte dodávať. Ak nemá jazierko dostatočnú hĺbku, aby dokázalo rybám poskytnúť bezpečné zázemie, presťahujte ich do akvária alebo inej vhodnej nádrže umiestnenej v dome.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa