×
Vyhľadávanie v blogoch

Ruža z Jericha - v niektorých krajinách patrí k vianočnému obdobiu

U nás je známa menej, ale nemusí nutne zdobiť stôl len počas Vianoc. Inak sa tiež nazýva Jericho rose, Ressurection Rose. Pochádza zo suchých a nehostinných častí Strednej Ameriky a východu. V našom byte sa bude rastlina správať rovnako ako vo svojej domovine.

Núdza o vlahu je v púštnych podmienkach na dennom poriadku. Ružu unáša vietor skrz pustatinu, kým nenarazí na vlahu. Keď sa tak stane, ruža vypustí svoje korene a začne vodu nasávať. Tak má dosť energie na to, aby sa mohla rozvinúť do plnej krásy.

Po vyčerpaní vlahy sa zase zbalí do klbka a nechá sa unášať ďalej. Takto sa to opakuje po desiatky rokov. Ruže z Jericha boli nájdené aj v hrobkách egyptských faraónov, ich vek bol cez 4000 rokov a podľa niektorých boli stále životaschopné. Vďaka svojim schopnostiam - ""znovuzrodenia"" - si ruža vyslúžila svoje meno aj tradíciu.

Exotická krása ruže

Starostlivosť o ružu nie je vôbec zložitá. Vezmite tanier, naplňte ho vodou a ružu do neho položte. Za pár minút uvidíte prvé známky života. Úplného prebudenia sa dočkáte za cca 24 hodín, po ktorých by mala ruža vyzerať úplne úchvatne. Po úplnom rozvinutí vodu z taniera vylejte a ponechajte len toľko vody, aby boli ponorené korene.

Takto ružu ponecháme niekoľko dní (odporúčané maximálne 9 dní), následne ju opäť necháme vyschnúť a niekoľko týždňov odpočinúť. Tento proces sa môže opakovať stále dokola. Ruža z Jericha má po rozvinutí veľmi príjemnú vôňu. Nie je to vedecky dokázané, ale podľa niektorých, dokáže táto vôňa pomôcť pri respiračných problémoch.

Ako dekorácia popri vianočných sviatkoch tu zastáva svoje čestné miesto už po stovky rokov. K tomuto užitiu sa viaže jedna legenda, podľa ktorej darovala panna Mária Ružu z Jericha ako poďakovanie za pomoc pri úteku do Egypta. Rozkvitnutá ruža má tak symbolizovať rozvinuté, vľúdne ruky (alternatívne meno - Ruky panny Márie).

Je však skôr používaná pre svoju symboliku znovuzrodenia, teda znovu zjednotenia rodiny u vianočného stola. Ako dekorácia môže slúžiť po celý rok, jej využitie len na Vianoce nie je podmienkou. Niekedy sa vraj dokonca používa na odvodňovanie organizmu alebo pri rôznych woodoo rituáloch. Fantázii sa však medze nekladú - schovať do nej možno napríklad aj zásnubný prsteň alebo vás môže len jednoducho potešiť svojou exotickou krásou.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa