×
Vyhľadávanie v blogoch

Ostnatý obrí krásavec - Echinokaktus

Vzdialene môže pripomínať ježka. Vo svojej domovine, teda v Mexiku, bežne dosahuje tento kaktus výšku až 1,5 m. V bytových podmienkach sa však ničoho takého báť nemusíte. U nás je jeho rast značne spomalený, takže do takej závratnej výšky v obývačke jednoducho nevyrastie.

Vďaka svojmu dužinatému telu, v ktorom dokáže výborne zhromažďovať vodu, je pripravený žiť vo veľmi suchom prostredí. Ostne slúžia ako výborná obrana tela pred ostrými slnečnými lúčmi a zabraňujú jeho vysúšaniu. V Mexiku často vykvitá nádhernými žltými kvetmi, ale v našich podmienkach docieliť jeho kvitnutie často býva doslova nadľudská úloha.

Najznámejšie druhy Echinokaktusu

  • E. grusonii - zaujímavá odroda, ktorá má na tele tŕne nezvyčajne silné, žltej farby, možno sa o ne ľahko poraniť. Kvitnú len staršie kúsky a to za podmienky, že kaktus bude od jari do jesene vonku. Kvety majú vnútri žltú farbu, zvonku sú však hnedé.
  • Echinocactus horizonthalonius - s kvetmi sýtoružovej farby.
  • E. platyacanthus - guľovité telo sýtozelenej farby, zdobiť ho môžu žlté kvety.
  • E. straussli - telo má valcovité a zdobia ho biele štetiny.

Stanovisko mu vyberieme svetlé a slnečné, priame slnečné lúče mu vadiť určite nebudú. Vyhovovať mu bude bežná izbová teplota. V zime mu doprajte pokoj, najlepšie mu bude na mieste, kde sa teploty pohybujú iba okolo 10 °C. So zálievkou to nepreháňajte, echinokaktus na ňu rozhodne nie je náročný.

Aj v letných obdobiach ho zalievame mierne a v zime by sme skôr než zalievať mali iba zvlhčovať jeho substrát. Suchom mu rozhodne ublížite menej ako preliatím. Za občasné porosenie však bude rád. Suchý vzduch znáša dobre. V období vegetácie ho môžeme raz do mesiaca pohnojiť bežným hnojivom na kaktusy. Substrát by mal byť piesočnato-hlinitý.

Množenie echinokaktusu semenami, ktoré sa vložia do piesčitého substrátu pri teplote pôdy 25 °C, nie je nič jednoduché, túto záležitosť by sme preto mali prenechať skôr na odborníkov. Pri práci s ním radšej použite rukavice. Pri presádzaní kaktusu vždy skontrolujeme jeho korene.

Mladé exempláre presádzame raz za 2 roky, staršie rastliny môžeme presádzať iba raz za 4 až 5 rokov. Pri letnení vyberte pre kaktus slnečné miesto, ktoré je dobre chránené pred vetrom a dažďom. Po pobyte vonku bude mať kaktus oveľa viac sfarbené ostne a tiež budú na pohľad oveľa bohatšie. Tento kaktus by rozhodne nemal patriť do izby malým deťom! Jeho ostne sú naozaj ostré a poraniť sa o ne je veľmi jednoduché!

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa