×
Vyhľadávanie v blogoch

Na jeseň je v záhrade stále naponáhlo

Hoci jeseň podľa teplôt stále neprepukla na plno, prvé mrazy dávajú poznať, že sa zima blíži, lístie na stromoch sa halí do pestrej palety farieb. V sychravých dňoch sa vám už do záhradných prác asi príliš nechce, ale je treba záhradu zazimovať.

Pred zimou zastrihneme ruže 

Na ružiach sa môžu objavovať posledné kvety. Zastrihnúť na výšku okolo 60 cm môžeme odkvitnuté kríky ruží. Ruže veľkoplodé či dužnoplodé nestriháme vôbec.

Odpratávame lístie z trávnika

Priebežným vyhrabávaním trávnik udržiavame bez lístia. Ak by sme nechali na trávniku ležať vrstvy napadaného mokrého lístia, objavia sa na ňom nepekné škvrny a môže začať plesnivieť.

Na záhonoch ponecháme len zimnú zeleninu

Na zeleninových záhonoch môžeme ponechať mrazuvzdornú zeleninu a zberáme ju podľa potreby. Bez problémov u nás prezimujú zimný pór, kel kučeravý, ružičkový kel a paštrnák.

Byliny množíme delením trsov

Na jeseň delením trsov množíme byliny, ktoré nemajú zásobné orgány v podobe cibúľ či hľúz. Možno tak úspešne namnožiť napríklad čemericu (Helleborus) alebo pečeňovník (Hepatica nobilis). Každá nová rastlina musí mať kvalitné púčiky aj korene.

Na zimu pripravíme jahody

Pred mrazmi vhodnú ochranu jahodám poskytne čečina alebo netkaná biela textília natiahnutá cez celý záhon.

Čerstvé bylinky si zaistíme aj na zimu

Časť trsov byliniek presadíme do kvetináčov. Na tento účel sa osobitne hodia mäta, pažítka, šalvia, rozmarín a tymián. Výsevom do nádob si môžeme pripraviť na zimu rýchlo rastúce letničky (majorán, petržlenová vňať, žerucha, trebuľka).

Pre jesennú a zimnú výzdobu zbierame vhodný materiál

Pre jesennú a zimnú výzdobu zbierame pri jesenných vychádzkach vhodný materiál - hodia sa odkvitnuté kvetenstvá bodliakov a ďalšie jesenné plody (šípky, jarabina) či pestro vyfarbené lístie. Nazbieraný materiál využijeme pri výzdobe interiérov aj pri zdobení vonkajších kvetináčov.

Starostlivosť o odkvitnuté trvalky

Odkvitnuté kvetenstvá trvaliek, napr. rozchodníka, zavinutky, echinacea, ježibaby, štetky siatej, ostropestreca, santolíny, ruty a okrasných tráv na jeseň neodstrihávame. Ich ponechanie na záhonoch bude nielen dekoratívne, ale aj užitočné, budú slúžiť ako prestretý stôl pre hladné vtáctvo.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa