×
Vyhľadávanie v blogoch

Microgreens - lístky mladej zeleniny sú bohatým zdrojom živín

Microgreens získavajú na popularite už od 80. rokov 20. storočia. Ak hovoríme o microgreens, myslíme tým vlastne mladé rastlinky, ktoré majú výšku od 2,5 cca do 7,5 cm. Sú aromatickej chuti a majú významný obsah živín, na tanieri môžu hýriť rôznymi farbami a v rôznych štruktúrach. Pozor, nie sú to však klíčky, tie totiž nemajú listy.

Klíčky majú na rozdiel od microgreens tiež oveľa kratší rastový cyklus 2-7 dní, zatiaľ čo microgreens sa zberajú zvyčajne 7-21 dní po klíčení (keď sa objavia prvé skutočné listy rastliny).

Aj keď máte v byte málo priestoru microgreens môžete pestovať, pretože nepotrebujú veľa miesta. Konzumáciou microgreens znižujete riziko mnohých chorôb - je to vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov a užitočných rastlinných zlúčenín.

Obsahujú podobné a často väčšie množstvo týchto živín, ako ich dospelé exempláre (sú napr. bohatým zdrojom polyfenolov, čo je skupina antioxidantov, ktoré spájame s nižším rizikom vzniku srdcových ochorení, môžu byť spojené s nižším rizikom vzniku Alzheimerovej choroby, ovplyvňujú diabetes - môžu pomôcť znížiť typ stresu, ktorý môže zabrániť tomu, aby sa cukor riadne dostal do buniek, strava bohatá na antioxidanty je spájaná so zníženým rizikom vzniku niektorých typov rakoviny).

Najobľúbenejšie druhy na pestovanie microgreens:

- karfiol, brokolica, kapusta, žerucha, reďkovka, rukola

- šalát, čakanka, červená šalátová čakanka,

- kôpor, mrkva, fenikel, zeler

- cesnak, cibuľa, pór,

- amarant, repa, špenát,

- melón, uhorka, tekvica,

- ryža, ovos, pšenica, kukurica a jačmeň,

- cícer, fazuľa, šošovica

Pestovanie je veľmi jednoduché

Microgreens nevyžadujú žiadne špeciálne vybavenie ani veľké množstvo času, môžete ich pestovať celoročne vnútri aj vonku.

POTREBUJETE:

- semená dobrej kvality

- nádobu naplnenú pôdou alebo domácim kompostom (prípadne špeciálnu podložku pre pestovanie microgreens)

- správne osvetlenie - dostatok slnečného svetla (v zime dosť ťažko splniteľné), alebo UV osvetlenie (ideálne po dobu 12 až 16 hodín denne)

Štítok: Záhrada, Microgreens
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa