×
Vyhľadávanie v blogoch

Je vašim snom bohato kvitnúci vianočný kaktus? Poradíme, ako na to

Či už rastlinka vykvitne priamo na vianočné sviatky alebo neskôr, záplava kvetov ako odmena za správnu starostlivosť každého milovníka rastlín poteší najmä vtedy, ak má väčšina kvetín v zimnom období vegetačný pokoj.

Vianočný kaktus

Vianočný kaktus (Schlumbergera truncata či Epiphyllum alebo Zygocactus) je pomerne nenáročná, nádherne kvitnúca izbová rastlina pochádzajúca z oblasti dažďových pralesov Strednej a Južnej Ameriky. Z farebných variantov možno vyberať, takže môže kvitnúť nielen ružovo, ale aj v bielej, žltej, lososovej či karmínovej farbe.

Aby vianočný kaktus vykvitol, základnou podmienkou je dopriať mu krátky deň, preto tak ochotne kvitne v zime. Ak by vám mal zdobiť vianočný stôl, najmenej dva týždne pred sviatkami rastlinu ponechajte v chladnejšej miestnosti (lepšie ale už od jesene) a zalievajte veľmi striedmo.

Je to sukulentná rastlina, nepatrí teda medzi smädné rastliny a príliš vody by ho mohlo zahubiť. Po prenesení do tepla mu doprajte viac vlahy aj živín. Začne potom bohato kvitnúť. Zmeny teploty mu musíte dávkovať zpozvolna, nesmú byť príliš veľké, aby puky neopadali. Prenášame ho buď v čase, keď sú púčiky ešte veľmi malé, alebo keď sa kvety začnú rozvíjať. Aj v čase kvitnutia miestnosti neprekurujeme, ideálna teplota sa pohybuje okolo 18 °C.

V období teplých mesiacov roka vianočnému kaktusu prospieva letnenie. Stanovisko je ideálne svetlé, neznáša priamy slnečný úpal. Zálievka by mala byť striedma, tak aby bol substrát len občas vlhký. Ak máte v záhrade vyrastené stromy, kaktus môžete zavesiť aj do jeho koruny. Pravidelne prihnojujeme žihľavovým hnojivom. Presadíme ho raz za dva či tri roky na jar, v priebehu leta, alebo na jeseň - najlepší je ľahký substrát pre sukulenty (doma možno pripraviť z piesku, listovky a kompostu).

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa