×
Vyhľadávanie v blogoch

Angínovník čínsky má výrazné liečivé účinky

Nádchovník na parapete iste už všetci máte, ale poznáte angínovník? Kvitne oranžovo a ozdobí nielen stanovisko na priamom slnku, ale bez obáv ho môžete pestovať aj ako izbovú rastlinu. Ako už názov napovedá, liečivé účinky napomáhajú predovšetkým pri bolestiach hrdla a angíne. S dávkováním však opatrne!

V listoch angínovníka čínskeho sú obsiahnuté glykozidy, flavonoidy, triesloviny, vonné silice, saponíny a alkaloidy, ktoré ešte nie sú bližšie preskúmané. S vírusmi a baktériami si angínovník poradí aj vďaka ďalším látkam - ectorigeninu a ectoridinu, obe pôsobia silne protizápalovo a miernia čiastočne i bolesť, zmierňujú zahlienenie, takže je vhodný pri liečení bolestí v krku i angíny.

Ale pozor, je jedovatý! Alkaloidy, ktoré rastlina obsahuje, sú mierne toxické a vo väčšej miere môžu vyvolať alergické reakcie. Na vine sú tiež silice, na ktoré môžu byť niektoré osoby precitlivené.

Pri žuvaní listov platia dve pravidlá

  1. neprežúvame dlhšie ako 30 sekúnd (pre potlačenie vírusov a baktérií v krku to stačí),
  2. neprežúvame viac ako 6x denne (vyšším dávkovaním si môžeme spôsobiť ťažkosti - opuchy krku, bolesti a dýchacie ťažkosti najmä u citlivých osôb).

Najprv teda začínajte s malou dávkou, aby ste si účinok otestovali. Približne hodinu po dožúvaní nič nepijeme a nejeme, aby sa účinok pálčivých látok čo najlepšie prejavil. Ak povaríme lyžičku nasekaných listov minútku vo vode a necháme vychladnúť, získame výborné kloktadlo, ktoré mierni bolesti krku.

Drvené odnože lúhované 15 minút zase pôsobia výborne vnútorne - čaj môžeme použiť pri prechladnutí, kedy pomôže odhlieniť dýchacie cesty, ale aj prečistí obličky a lymfatický systém, uvádza sa aj priaznivý účinok na nadúvanie a zápchu.

Angínovník potrebuje k životu priepustnú pôdu, takže rovnako ako na záhradke aj v kvetináči bude rád za zeminu skôr piesčitú s dobrou drenážou. Nechajte ho na slnečnom okne alebo na mieste, kde je veľa svetla.

Znáša v pohode izbové teploty a zálievku v zime zmiernite až na zálievku podobnú zimnému režimu sukulentov. Nemá rád preliatie a mokrú pôdu, ľahko mu potom zahnívajú korene.

Angínovník sa množí odnožami a vysadiť ho možno aj na záhradke - na nejakom dobre odvodnenom mieste, pomerne dobre znáša aj skalky a úpätie kamenných múrikov.

Angínovník množíme na jeseň, kedy sa ešte dobre uchytí a na zimu ho zakryjeme mulčom. Zo svojich domovín je zvyknutý na neklesajúce zimné teploty pod pätnásť stupňov mrazu.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa