×
Vyhľadávanie v blogoch

Jesenná záhrada - čo sa dá ešte pestovať zo semien?

Záhrada bez kvitnúcich rastlín vyzerá ako nedokončená, nehotová. Bez krásy kvitnúcich jesenných rastlín strácame na záhrade jednu veľmi krásnu časť roka. Jeseň patrí k najkrásnejším, avšak k najnáročnejším obdobiam roku pre záhradkárov.

Jeseň je čas, kedy vysádzame cibuľoviny ako snežienky, narcisy, hyacinty a tulipány. Okrem nich aj okrasné kríky alebo dvojročné rastliny. Macešky, hvozdíky či petúnie sú len malou vzorkou rastlín, ktoré musíme mať zasadené, pokiaľ sa chceme celoročne kochať krásou rastliniek.

Pokiaľ vám stále chýba záhrada plná veľkých pestrých kvetov, nezúfajte, recept na krásnu a farebnú jesennú záhradu však nie je zložitý, farebné lístie opadavých stromov a kríkov, červené šípky... a čo tak dahlie? Tie na Slovensku poznáme aj ako georgíny.

Vyzerajú krehko, ale sú otužilé a kvitnú až do prvých mrazov. Dahlie z jesenných záhrad priam žiaria. Sýte farby, farebné plnokvetné formy, ktoré často pripomínajú farebné lopty alebo zložito vystrihované origami.

Z ich rôznych odrôd môžete vyberať donekonečna, vyšľachtených bolo totiž už viac ako 20 000 ich odrôd. Vďaka neuveriteľnej rozmanitosti majú tieto jesenné rastliny v záhrade veľmi široké uplatnenie, z ktorých sa dá spomenúť hneď niekoľko.

Nízke dahlie sú vhodné na lemovanie cestičiek, záhonov aj do prenosných kvetináčov a korýt. Najmenšie sa vedia uchytiť aj v skalkách, ktoré v túto dobu kvetmi už veľmi nehýria.

Vyššie dahlie vytvoria ozdobné pásy okolo trávnika, domu, plota a pôsobivé sú aj ostrovčeky, nech ich umiestnite kdekoľvek. Najvyššie dahlie, ktoré dorastajú do výšky cez 1,5 metra vyniknú najlepšie v malej skupinke priviazanej k drevenej podpore.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa