×
Vyhľadávanie v blogoch

V marci na záhrade čaká množstvo práce, so začiatkom sezóny neotáľajte

Astronomická jar síce ešte neprišla, ale záhradkárom sa už rozbieha sezóna na plné obrátky a vďaka terajším vysokým teplotám je cítiť vo vzduchu. Pôda sa postupne ohrieva, na slnečných stanovištiach už vytŕčajú prvé snežienky, šafranytavolíny a ďalšie.

V zimných mesiacoch ste určite popremýšľali, aké nové stromy a kríky bude potrebné vysadiť, ako a čím záhradu rozčleniť, z čoho vysadiť živý plot, ako upraviť skalku... Teraz nastáva čas vaše plány zrealizovať.

Vysádzanie stromčekov

Prišla vhodná doba pre vysádzanie všetkých ovocných stromčekov, obzvlášť voľnokorenných. Sadeniciam skorý termín výsadby len prospeje (napr. pre orechy, marhule, broskyne a nektárinky je jarný termín výsadby dokonca vhodnejší, než ten jesenný). Kontajnerované stromčeky môžeme vysádzať kedykoľvek. Koncom mesiaca marca sa vysádzajú tiež okrasné opadavé listnáče, živé ploty a sadenice viniča.

Ak už pôda oschla a je priaznivé počasie na vonkajšie záhony môžete vysiať reďkovky, karotku, mrkvu, paštrnák, čierny koreň, pór, šalát k rezu mladých listov aj raný hlávkový šalát, rukolu, špenát, kaleráb, repu, okrúhlice, hrášok, mangold, lobodu, bôb záhradný, cibuľu, cesnak aj šalotku.

Výsevy na vonkajších záhonoch nemusíte v marci príliš zalievať, pôda máva ešte zo zimy dostatok vlhkosti. Pred chladnými ránami vzchádzajúce rastlinky ochránite bielou netkanou textíliou (bude im udržiavať príjemnú mikroklímu). Textília však poslúži aj ako ochrana proti škodcom, napr. brokolicu chráni pred muškami kapustovými, mrkvu pred pochmurnatkou mrkvovou.

Predpestujte sadenice

Ak je priaznivé počasie, môžete už postupne vysievať nechtík, okrasné maky, ostrôžky či rezedy na vonkajšie záhony. Niektoré letničky sa množia samovýsevom, a tak na minuloročnom stanovišti začnú klíčiť a rásť aj bez vášho pričinenia, len si ich nevytrhnite pri odburiňovaní.

Ak uprednostňujete predpestovanie vlastných sadeníc, na začiatku marca je už takmer neskoro na výsev paprík, chilli papričiek, peruánskej machovky. Začať s predpestovaním sadiva už môžete u väčšiny zeleniny a letničiek, či už to bude za oknom, v parenisku alebo skleníku. V polovici mesiaca vysejeme paradajky a melóny.

Šalátové uhorky, ačokču či anon je vhodné predpestovať pre pestovanie v skleníku či parenisku už teraz (pri výsadbe sadeníc na vonkajšie stanovisko s výsevom počkajte na koniec mesiaca), ďalej potom letné kaleráby, karfioly a brokolicu, koncom mesiaca možme prípadne vysiať aj prvé cukety, uhorky a tekvice. Letničky vďaka predpestovaniu pokvitnú už začiatkom leta - skúste predpestovať napr. krásnu liečivku kapucínku, aksamietnice, slamienky, gazánie, cínie, klinčeky a astry, mesačnice, či železník.

Do skleníka alebo pareniska môžete už teraz proti potenciálnym škodcom vyvesiť lepové dosky alebo nasadiť osičky, ak sa škodcovia rozmnožia príliš, použite radšej biologickú ochranu alebo ekologické prípravky na báze olejov a mastných kyselín.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa