×
Vyhľadávanie v blogoch

Nezabudnite počas jesene vysiať modrice

Obdivujete kvitnúce krehké krókusy, snežienky a bledule, kráľov cibuľovín - tulipány, kvety narcisov či nebesky modré modriceCibuľoviny stačí raz vysadiť a krásou svojich kvetov vás môžu tešiť niekoľko ďalších jarných sezón.

Na pestovanie sú jednoduché a efekt prinášajú ohromujúci. Cibuľoviny kvitnúce na jar sa vysádzajú od polovice septembra a v priebehu októbra. Včas vysadená cibuľka si do zimy vytvorí dostatočne husté korene a na jar bude kvitnúť v plnej kráse.

Modrice

Kvitnú skoro na jar. Hodia sa do záhonov s jarnými cibuľovinami, na obruby, do skaliek, ako podsadba kríkov a stromov, môžeme ich nechať v trávniku či rýchliť v nádobách. Ich latinské meno 'Muscari' vychádza z gréckeho označenia pre pižmo, pretože niektoré druhy vydávajú arómu podobnú pižmu.

Poznáme asi štyridsať druhov modríc, pôvodne pochádza z oblasti Stredozemného mora, strednej Ázie a Kaukazu. Dosahujú výšku 10 až 25 centimetrov a z každej cibuľky vyrastie viac ako jeden strapec kvetov. Niektoré kultivary modríc sa svojmu menu vzdialili a nesú hrozná čisto bielych (napríklad 'Muscari botryoides Album') alebo nežne ružových kvetov.

Modrica arménska

(Muscari armeniacum) vytvára bohaté hrozno modrých, bielo lemovaných kvietkov, kvetenstvo sa zužuje smerom nahor a kvitne postupne. Je vhodná aj do skaliek.

Modrica aucheri

Muscari aucheri je až 20 cm vysoká a 10 cm široká, nesie hustý klas modrých zvonkovitých kvetov. Vhodná je do záhonov, ako obruba cestičiek, na skalky i do nádob.

Modrica širokolistá

(Muscari latifolium) so štíhlym hroznom modrých, bielo lemovaných kvetov, dorastá do výšky až 15 cm a je 5 cm široká.

Modrice stačí vysadiť a ďalej už im nemusíte venovať žiadnu prehnanú starostlivosť. Dariť sa im bude v priepustných suchších pôdach priemerne zásobených živinami. Počas vegetácie im prospieva len mierna vlhkosť, premokrenie im nesvedčí. Stanovište pre nich vyberieme slnečné, znesú však aj mierny polotieň.

Množíme ich delením trsov, najlepšie v júni alebo v júli. Oddelené cibuľky potom sadíme 10 - 15 cm hlboko. Modrice sa rýchlo rozrastajú, je teda dobré trsy vždy asi po troch rokoch rozdeliť a rozsadiť, aby neboli príliš zahustené. Kvety modríc môžeme využiť aj na rez do vázy, vydržia približne päť dní. Dobre odolávajú mrazu.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa