×
Vyhľadávanie v blogoch

Vysaďte si v septembri záhon hyacintov

Obdivujete kvitnúce krehké krókusy, snežienky a bledule, kráľa cibuľovín - tulipány, kvety narcisov či nebesky modré modrice? Cibuľoviny stačí raz vysadiť a krásou svojich kvetov vás môžu tešiť niekoľko ďalších jarných sezón. Na pestovanie sú jednoduché a efekt majú ohromujúci. Cibuľoviny kvitnúce na jar sa vysádzajú od polovice septembra a v priebehu októbra. Včas vysadená cibuľka si do zimy vytvorí dostatočne husté korene a na jar bude kvitnúť v plnej kráse.

Hyacint

Má atraktívne kvetenstvo a omamnú vôňu, ktorá môže byť niekomu aj nepríjemná. Je vhodný na záhon i na rýchlenie v nádobách.

Hyacint východný 

Hyacinthus orientalis bol prvýkrát dovezený z Ázie a v Európe je obdivovaný už od 17. storočia. Dnes je vyšľachtený do pestrej palety farieb. Hyacinty patria k náročnejším a citlivým cibuľovinám, preto sa príprave pôdy aj kultivácii musí venovať maximálna starostlivosť.

Neznášajú ťažké, málo priepustné pôdy a priame hnojenie hnojom, a to akýmkoľvek. Hyacintom svedčí výživná, ľahšia pôda pred výsadbou obohatená vyzretým kompostom a slnečné stanovište. Cibule sadíme koncom septembra alebo v októbri do hĺbky 15 cm vo vzdialenostiach 10-20 cm od seba. Po výsadbe cibule výdatne zalejeme, a ak je jeseň suchá, zálievka sa po desiatich až štrnástich dňoch opakuje.

Včasná výsadba a dostatok vlahy na jeseň sú základným predpokladom úspešného pestovania. Na zimu ich prikryjeme nástielkou zo suchého lístia, slamy alebo rašeliny. Na jar ju však musíme včas odstrániť, aby mohli kvitnúť. Po odkvitnutí musíme zoschnuté kvety odstrániť strhnutím, rastlina by sa tak tvorbou semien zbytočne vysilovala a vytvorila by kvôli tomu malú cibuľu. Cibuľu hyacintov možno po odkvitnutí a zatiahnutí listov vybrať zo zeme a uchovávať na suchom mieste pri teplote okolo 15 ° v debničke s rašelinou. Rastliny si takto zachovávajú vyššiu vitalitu.

Ružovou farbou zaujme hyacint Anna Marie, Ametyst je vínovej farby, lososový je Gipsy Queen.

V menších skupinách je vhodný do skaliek a trvalkových záhonov v kombináciách s ostatnými jarnými cibuľovinami, efektné sú tiež samostatné väčšie skupiny v trávniku.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa