×
Vyhľadávanie v blogoch

Medvedí cesnak je jemnejší ako cesnak siaty, jeho sezóna je teraz

Divo sa objavuje na vlhkých lúkach, v zmiešaných lesoch, hájoch aj pozdĺž vodných tokov čoskoro z jari. Listy oválneho tvaru vyrastajú už koncom marca a v máji cesnak medvedí rozkvitne drobnými bielymi kvietkami. Je zvlášť vhodný pre jarné omladzovacie kúry, prečistenie krvi i detoxikáciu po zime.

Allium ursinum (cesnak medvedí), patrí do čeľade ľaliovitých (Liliaceae), je to trváca bylina vysoká 20 až 50 cm. Listy sa podobajú konvalinkám alebo jesienkam, ale pre svoju intenzívnu cesnakovú vôňu sú s nimi nezameniteľné. Kvetenstvo je tvorené riedkymi okolíkovitými vrcholíkmi bielej farby. Používa sa ako liečivá rastlina, zelenina i korenie. Listy zbierame od apríla (niekedy už od marca) do mája, predtým než rastlina rozkvitne, cibuľky potom na konci leta a na jeseň.

Darí sa mu na vlhkých lúkach, pod kríkmi, v hájoch a listnatých lesoch - v záhrade mu teda vyberieme stanovište na pôdach priepustných, vlhších, slabo kyslých, bohatých na humus i na dusík, piesčitých až kamenistých alebo hlinitých.

Medvedí cesnak je jemnejší než siaty 

Jeho cibuľky majú v kuchyni podobné využitie. Pre kuchynské spracovanie využívame najmä listy. Posekané ich môžeme sypať na chlieb s maslom alebo niektoré biele syry, na zemiaky, pridávame do polievok, omáčok, šalátov, ochutených majonéz a pod.

Medvedí cesnak obsahuje účinnú silicu zastúpenú sírnymi zložkami, čpavkom, glykozidy, alicín a éterickými olejmi. Ďalej obsahuje vitamín C, fytoncídy, horčiny a ďalšie látky. Účinné látky v ňom regulujú činnosť žalúdka, podporujú trávenie, urýchľujú hojenie rán a vredov, upokojujú kŕče hladkého svalstva a ničia črevné parazity. Užívať možno aj ako rastlinné antibiotikum, silný protihnilobný prostriedok, mierne preháňadlo, močopudný prostriedok a ako prostriedok pre očistenie a prekrvovanie.

Náš tip

Víno na uvoľnenie hlienov a uľahčenie dýchania: hrsť nadrobno posekaných listov zvaríme v 250 ml bieleho vína, môžeme osladiť medom. Pijeme malými dúškami v priebehu dňa a to každý druhý až tretí deň.

Tinktúra: nadrobno nakrájame listy alebo cibuľky nasypeme voľne do fľaše, aby sme ju zaplnili po okraj, byliny potom zalejeme 40 % vodkou alebo podobne silnou pálenkou a postavíme na dva týždne na okno, kam svieti slnko alebo k radiátorom či na iné teplé miesto. Potom cez handričku precedíme a uskladníme v menších fľaštičkách, uchovávame v chlade. Denne užívame 10 až 15 kvapiek zmiešaných s trochou vody. Kvapky okrem iného podporujú pamäť a zabraňujú vápenateniu ciev (arterioskleróze).

Pozor! Vo väčších dávkach, môže cesnak medvedí u niektorých jedincov vyvolávať nevoľnosť a zvracanie. Pri závažnejšom ochorení konzultujte užívanie všetkých liečivých bylín s lekárom.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa