×
Vyhľadávanie v blogoch

Perilla uľaví od alergie

Ide o piepornú bylinku, ktorej účinky ocenia nielen alergici, hrsť lístkov Perilly denne môže totiž uľaviť pri alergických príznakoch. Perilla je listová zelenina s výraznou chuťou, ktorú si môžete ľahko vypestovať.

Perilla (Perilla frutescens)

Ázijská listová zeleninaje veľmi bohatá na flavonoidy najmä na kvercetín, ktorý potláča uvoľňovanie histamínu, ktorý spúšťa alergickú reakciu.

Flavonoidy sú rastlinné látky, pôsobiace ako antioxidanty, chránia organizmus pred tzv. civilizačnými chorobami a nielen pred nimi, môžu výrazne uľavovať pri alergiách. Perilla si tak postupne získava obľubu aj na našich záhradkách.

Je to nenáročná jednoročná bylinka, ktorá môže v kvalitnej pôde a na slnku dorásť až do metrovej výšky a šírky a pôsobiť skôr ako krík, dá sa však pestovať aj v kvetináči, kde nedorastie do takých rozmerov.

Je ideálne vysadiť ju do spoločnosti inej zeleniny, od ktorej môže odpudzovať vošky. Ak ju necháte vykvitnúť, vábi motýle a iný užitočný hmyz.

Vyšľachtené sú variety Perilly so svetlozelenými, tmavovínovými, rovnými aj skučeravenými listami a dokonca aj variety s viacfarebnými ozdobnými listami.

Perillu vysievame od apríla

Výsevy môžete opakovať počas celého leta a už za pár týždňov od výsevu žať mladé lístky. Dariť sa jej bude na záhonoch, v kvetináči na balkóne alebo v kvetináči za oknom. Stanovište by malo byť slnečné a teplé, v čase klíčenia a v začiatkoch rastu ju nesmiete nechať zaschnúť.

Na pôdu zvláštne požiadavky nemá, v kvalitnej, výživnej, na humus bohatej zemine porastie bujnejšie. Po zosilnení a zapustení svojich hlbokých koreňov znesie i krátkodobé sucho.

Kombinácia vínovej a zelenej variety vyzerá pekne nielen na záhone či v kvetináči, ale aj na tanieri, kde bude spestrením rôznych šalátov. Jej chuť je mierne štipľavá, korenistá a môžete ňou ochutiť jedlá zo zemiakov, vajíčok, zeleniny i mäsa.

Štítok: pestovanie, perilla
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa