×
Vyhľadávanie v blogoch

Ruža z Jericha patrí v niektorých krajinách k vianočnému obdobiu

U nás nie je príliš známa, ale nemusí nutne zdobiť stôl len počas Vianoc. Ako dekorácia pri vianočných sviatkoch zaujíma svoje čestné miesto v niektorých krajinách už po stovky rokov. Podľa jednej legendy darovala Panna Mária Ružu z Jericha ako poďakovanie za pomoc pri úteku do Egypta. Rozkvitnutá ruža má teda symbolizovať rozvinuté, vľúdne ruky (alternatívne meno - Ruky Panny Márie), je však skôr používaná pre svoju symboliku znovuzrodenia, teda znovuzjednotenie rodiny pri vianočnom stole.

Ako dekorácia však môže slúžiť po celý rok. Niekedy sa vraj dokonca používa na odvodňovanie organizmu alebo pri rôznych woodoo rituáloch. Fantázii sa medze nekladú - schovať do nej možno zásnubný prsteň, môže vás ale len jednoducho potešiť svojou exotickou krásou.

Inak sa tiež nazýva Jericho rose, Ressurection Rose. Pôvodom je zo suchých a nehostinných častí Strednej Ameriky a Východu. Doma sa bude rastlina správať rovnako ako vo svojej domovine.

Putovná Ruža z Jericha

V púštnych podmienkach je núdza o vlahu na dennom poriadku - ružu unáša vietor skrz pustatinu, kým na ňu nenarazí. Keď sa tak stane, ruža vypustí svoje korene a začne vodu nasávať a rozvinie sa do plnej krásy. Keď vlahu vyčerpá, zase sa zbalí do klbka a nechá sa unášať ďalej. Toto sa opakuje po desiatky rokov. Ruže z Jericha boli nájdené aj v hrobkách egyptských faraónov, ich vek bol cez 4000 rokov a podľa niektorých boli stále životaschopné.

Starostlivosť o ružu je veľmi jednoduchá a zvládne ju každý - vezmite tanier alebo misku s vodou, naplňte vodou a ružu vložte dnu. Už po pár minútach uvidíte prvé známky života, úplného prebudenia sa dočkáte za cca 24 hodín, po ktorých by mala ruža vyzerať úplne úchvatne. Po úplnom rozvinutí prebytočnú vodu z taniera vylejte a ponechajte len toľko vody, aby boli ponorené korene. Takto ružu ponecháme niekoľko dní, odporúča sa maximálne 9 dní, následne ju opäť necháme vyschnúť a niekoľko týždňov oddýchnuť. Takto sa to môže opakovať stále dokola.

Bonusom po rozvinutí je veľmi príjemná vôňa. Vedecky to nie je dosiaľ preukázané, ale podľa niektorých dokáže táto vôňa pomôcť pri respiračných problémoch.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa