×
Vyhľadávanie v blogoch

V zime vám organizmus poďakuje za každú čerstvú zeleninu a vitamíny

Majú vysoký obsah veľkého množstva vitamínov, minerálov a enzýmov, ktorých nedostatočným príjmom je naše telo ohrozené predovšetkým v zime a skoro na jar. Pestovanie microgreens je lacný a hlavne jednoduchý spôsob, ako obohatiť stravu v tomto období. Nedostatok čerstvej kvalitnej zeleniny môžu nahradiť rastlinné klíčky a výhonky.

Ideálne je konzumovať ich surové tak, aby sa v nich nezničili cenné živiny, ktoré obsahujú. Môžete nimi posypať namazaný chlieb, alebo ich hodiť do šalátu, v teplej kuchyni ich pridávame až po dokončení pokrmu. Osviežia nielen rizoto, ale aj polievky.

Používajte plodiny v bio kvalite

Klíčiť môžete obilniny, strukoviny, olejniny i ďalšie rôzne plodiny. Ale pozor! Na microgreens aj na klíčenie používajte iba potravinárske semená, nie semená určené na výsev - tie bývajú chemicky namorené, najlepšie je použiť plodiny v biokvalite.

Klíčky môžete konzumovať po 3-5 dňoch, výhonky po 10 až 14 dňoch (závisí od druhu plodiny), ale napr. slnečnica či sezam chutia už po jednom dni klíčenia, neskôr horknú, mladšie klíčky sú jemnejšie a tie viac narastené mávajú korenistú chuť.

Pre začiatočníkov je vhodné mungo a mangold - ľahko klíčia a výborne chutia. K nakličovaniu plodín sa používa nakličovacia miska, ktorá sa ľahko obsluhuje a umožňuje naklíčenie niekoľkých plodín naraz a semenám poskytne ideálne podmienky pre klíčenie.

Microgreens sa zbierajú až keď sa plne rozvinú lístky. Sú veľmi krehké, šťavnaté a druhovo rôznorodé, možno pestovať takmer čokoľvek. Na okennom parapete si teda môžete namiešať farebne i tvarovo pestrú paletu. Pozor ale - microgreens z pohánky sú toxické!

K najobľúbenejším nakličovaným plodinám zo strukovín patrí fazuľa mungo, cícer, šošovica, fazuľa adzuki, z obilnín sa ku klíčeniu hodí napríklad ovos, jačmeň, špalda, pohánka a ďalšie, z olejnín napr. sezam, horčičné semienko, slnečnica a i., z ostatných plodín je na klíčenie vhodná napr. lucerna, žeruchareďkovka alebo senovka.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa