×
Vyhľadávanie v blogoch

Fazuľu vysievame do teplej pôdy, na rozdiel od hrášku alebo záhradného bôbu, ktoré sú otužilé

Fazuľa sa vysieva do prehriatej pôdy, ktorá má aspoň desať stupňov, preto sa seje až neskôr. Strukoviny majú rýchly vývoj, posunutie výsevu úrodu teda nijak neohrozí. Pôda by mala byť skôr ľahšia, bez kameňov.

Rastlina tretej trate

Nemusí byť ani hlboko zrýľovaná, pretože fazule sa väčšinou vysádzajú po predplodinách, ako je napríklad reďkovka alebo šalát, ktoré nechajú záhon čistý. Nemusíme ju ani hnojiť, lebo strukoviny sa radia medzi rastliny tretej trate a majú schopnosť získavať dusík potrebný pre rast zo vzduchu, a to prostredníctvom hľuzových baktérií na koreňoch.

Fazule vysievame 5–7 cm pod povrch, výnimkou sú fazule popínavé – majú väčšie semená, preto musia ísť hlbšie do zeme. Dávame ich do hniezd po štyroch, nechávame medzi nimi rozostup dvadsať centimetrov. Pri pestovaní popínavých fazúľ v riadkoch by tieto mali byť od seba vzdialené okolo 40 centimetrov. Ak je sucho, pravidelne ich zalievame, lepšie potom kvitnú a nasadia viac strukov.

Záhon pravidelne okopávame

Takto zamedzíme tvorbe pôdnych zrazenín (vtedy ku kríčkom prihrňte trocha pôdy) a tiež ho čistíme od buriny. Ak sa objavia na rastlinách kvety, prestaňte s tým, inak by mohli opadať. To platí i pre mladé plody.

Cez vlhšie letá môžu fazule trpieť hubovou chorobou – antraknózou, ktorá sa prejavuje nepravidelnými hnedo lemovanými škvrnami s prepadnutým stredom, ktoré nájdete nielen na listoch, ale i na strukoch.

Choroba prechádza i na semená. Listy neopadávajú, ale zostávajú visieť na rastlinách. Pomôže ošetrenie fungicídom (Dithane DG Neo Tec, Champion 50 WP, Kuprikol 50), ktoré je treba opakovať minimálne dvakrát s odstupom 10–14 dní.

Zo škodcov fazuľu napádajú často vošky. Skúste spoločné pestovanie fazule s cibuľou a saturejkou, ktoré vošky odpudzujú.

Kríčkové alebo popínavé?

Fazule kríčkové môžeme opakovane vysievať asi po štrnástich dňoch, relatívne rýchlo plodia a nové kvety už nevytvárajú. Najneskôr ich vysievame začiatkom júla, aby stačili dozrieť. Struky sa zberajú postupným oberaním.

Popínavé druhy plodia dlhšie, struky ale nesmiete nechať na rastlinách dlho, potom sú tuhé a nie sú kvalitné. Napriek svojej robustnosti sú vhodné i na malé záhradky. Potrebujú oporu vysokú aspoň dva až tri metre, pretože rastú hlavne do výšky.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa