Bylinky od A do Z, alebo nie je bylina, aby na niečo nebola - Ibiš lekársky 

Bylinky od A do Z, alebo nie je bylina, aby na niečo nebola - Ibiš lekársky 

Ibiš radíme do čeľade slezovité, dorastá do výšky 70 až 180 cm. Ide o trvácu chlpatú bylinu s laločnatými jednoduchými listami a ružovými kvetmi. Pôvodom je z oblasti od Stredomoria až po Strednú Áziu, dnes však rastie i v iných končinách. U nás na Slovensku rastie v južných oblastiach. Ibiš je vlhkomilný – nájdeme ho na vlhkých lúkach a pastvinách, v pobrežných húštinách a v okolí riek, druhotne potom na vlhkých narušených miestach v obciach a ich okolí. Je výbornou medonosnou rastlinou.

Od staroveku bol využívaný ako liečivá rastlina, má široké využitie v lekárstve i liečiteľstve. Zbiera sa koreň, list i kvet. Účinnými látkami sú hlavne slizy. Koreň obsahuje 35 % slizu, 38 % škrobu, 11 % pektínu, 10 % cukru, 2 % asparagínu, mastný olej a minerálne látky. Súčasťou slizu sú galakturorhamnány, glukány a arabinogalaktány, ktoré uľahčujú odkašliavanie a miernia dráždenie slizníc. Užíva sa pri najrôznejších zápaloch slizníc dýchacieho ústrojenstva, pri zápaloch močových ciest aj čriev, odporúča sa tiež pri ťažkých hnačkách. Za najúčinnejšiu formu je pokladaný macerovaný koreň. Listy obsahujú triesloviny a silice. Ibiš môže znižovať hladinu glukózy v krvi, preto sa u diabetikov odporúča opatrnosť pri jeho užívaní. Z rovnakého dôvodu ukončite jeho užívanie najmenej dva týždne pred plánovaným chirurgickým zákrokom. Nie je vhodný ani počas tehotenstva a kojenia. Pri dlhodobom užívaní pozor - môže brániť účinnému vstrebávaniu vitamínov a minerálov a tiež niektorých liekov.

Pri príprave ho nikdy nevaríme ani nezalievame horúcou vodou, lebo teplom sa najúčinnejšie slizové látky ničia. 

Od staroveku do 19. storočia sa z neho vyrábali cukrovinky, predchodcovia dnešných marshmallow (podľa neho majú meno), v staroveku ale boli vyhradené iba pre najvyššie vrstvy.

Podobné, takmer rovnaké účinky má jeho príbuzný  – ibiš ružový alebo topoľovka, mohutná dekoratívna rastlina s krásnymi veľkými kvetmi, ktorých farba sa mení od ružovo-bielej až po fialovo-čiernu. Pri zbere kvetov platí zásada, že čím sú tmavšie, tým je ich liečivá sila väčšia. 


Náš tip:
Studený čaj z ibišu: čajovú lyžičku rozdrveného koreňa dáme do studenej vody a 1 až 2 hodiny necháme za občasného premiešania vylúhovať, scedíme a mierne zahrejeme. Užívame pri kašli trikrát denne, po dúškoch vypijeme 1 šálku.

Publikované dňa 2020-06-22

Menu