×

Kategórie

Cykas - Zamia floridana - keják celistvolistý - semená - 2 ks

×

Na Slovensku je cykas Zamia veľmi obľúbená rastlina. Najviac sa pestuje vo veľkých botanických záhradách. 

Môžme sa s ňou stretnúť i v okrasných vonkajších záhonoch. Slovo Zamia je odvodený z gréckeho slova šiška.

Pre Zamiu je charakteristický jej koreň, ktorý je veľmi vetvený a nachádza sa v podzemí. 

Listy majú hladké okraje a hladký povrch.

V USA sa zamia využíva na výrobu škrobu. Toto využitie objavili Indiáni.

Neskôr sa začala zamia takto využívať vo väčšom objeme, čo malo za následok jej dopísanie na zoznam ohrozených druhov rastlín.

Takmer všetky cykasy su jedovaté (najviac vnútorné časti semien), preto treba pri manipulácii s touto rastlinou byť opatrný.

Čítaj viacShow less
2,23 € s DPH
Nemáme na sklade
Upozorníme vás, keď bude produkt skladom. Vložte váš e-mail.
Odkaz:
1001226
Obľúbené
Popis

Pestovanie je náročnejšie, ale keď vynaložíme trocha snahy, určite nás odmení krásny Cykas.

Pred výsevom semien je nutné odstrániť farebnú šupku, lebo obsahuje látky, ktoré bránia vyklíčeniu. Potom sa semená máčajú 48 hodín vo vlažnej vode. Semená treba zasadiť do substrátu do polovice ich veľkosti. Nutné je zabezpečiť patričnú vlhkosť substrátu, vlhkosť vzduchu (90 %) a vysokú teplotu pri klíčení (až 30 °C). Tieto podmienky sa ťažko splnia, preto je vhodné nechať semená klíčiť vo vyhrievanom skleníku alebo v miniparenisku v interiéri. Dôležité je substrát spariť, aby sa zabránilo plesniveniu semien. Ideálne je nechať klíčiť semienka v piesku, perlite alebo v kokosových vláknach. Pri klíčení je potrebná veľká trpezlivosť, pretože doba klíčenia je veľmi nepravidelná a pohybuje sa od niekoľko týždňov do niekoľkých mesiacov.

Cykasy je nutné pestovať v hlbokom kvetináči, kde bude v substráte zakrytý celý krčok koreňa. Pestuje sa v zmesi hliny spojenej so štrkom, perlitom alebo napr. antukou. Dôležité je, aby bol substrát dosť priepustný. Na dno kvetináča dajte drenáž zo štrku, keramzitu či iného materiálu.

Stanovisko musí byť dostatočne slnečné, a to hlavne od jari do jesene. Dostatok svetla zabezpečí kvalitné listy.

Rastlina ďalej vyžaduje teplo a pravidelnú zálievku. Od jari ju tiež prihnojujte, napr. Kristalonom pre okrasné dreviny.

Aj napriek tomu, že niektoré druhy cykasov dobre odolávajú nízkym teplotám, i pod bodom mrazu, neodporúča sa ich nechávať cez zimu vonku. Je vhodné ich pestovať v miestnosti pri teplote 2 – 10 °C. V zime znížte zálievku a vynechajte hnojenie. Pokiaľ sa stane, že v zime začne cykas vytvárať nové listy, je nutné ho preniesť do miestnosti s dostatkom svetla, aby sa listy nedeformovali.

Čítaj viacShow less
Detaily produktu
1001226

Parametre

Výška
150 - 200 cm
Pestovanie
V exteriéri - vonku
Stanovisko
Slnečné
Mrazuvzdornosť
Nie
Vegetačné obdobie
Trvalky
Mohli byste ešte potrebovať
2,86 € s DPH

Ako už napovedá názov, tento cykas pochádza z južného Japonska. Je jedným z najkrajších cykasov.

Rastie na vápencových slnečných miestach.

Cykasy patria k najstarším rastlinám na svete a objavili sa po prvý krát pred 250 miliónmi rokov.

Cykasy japonské sú dlhoveké rastliny, vek niektorých sa odhaduje na 2000 rokov.

Pre mnoho prehistorických prvkov bývajú označované ako žijúce fosílie.

Aj keď to tak nevyzerá, nie je to v skutočnosti palma, aj keď tam býva zaraďovaný.

Cyklasy sú radené medzi stredne vysoké palmy.

Rastlina dorastá do výšky až 5 m, jej listy sú tvrdé a tmavo zelené.

Nedávno prezerané
2,23 € s DPH

Na Slovensku je cykas Zamia veľmi obľúbená rastlina. Najviac sa pestuje vo veľkých botanických záhradách. 

Môžme sa s ňou stretnúť i v okrasných vonkajších záhonoch. Slovo Zamia je odvodený z gréckeho slova šiška.

Pre Zamiu je charakteristický jej koreň, ktorý je veľmi vetvený a nachádza sa v podzemí. 

Listy majú hladké okraje a hladký povrch.

V USA sa zamia využíva na výrobu škrobu. Toto využitie objavili Indiáni.

Neskôr sa začala zamia takto využívať vo väčšom objeme, čo malo za následok jej dopísanie na zoznam ohrozených druhov rastlín.

Takmer všetky cykasy su jedovaté (najviac vnútorné časti semien), preto treba pri manipulácii s touto rastlinou byť opatrný.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa