
Hyacint Dark Dimension - Hyacinthus - cibuľa...

Cibuľa sadzačka zimná Snowball - Allium cepa -...

Hyacint Fondant - Hyacinthus fondante - cibuľa...

Cibuľa sadbová ozimná Shakespeare - Allium cepa...

Sadbový cesnak Slavin II - Allium sativum -...

Koriander mexický má svoj pôvod v Strednej a Južnej Amerike, odkiaľ sa neskôr rozšíril do Ázie. Koriander mexický je tropická bylina, ktorá je príbuzná koriandru. Mexický koriander je letnička. Dorastá do výšky 20 cm.
Tradičná čínska medicína využíva jeho liečivé účinky pri tráviacich ťažkostiach. Lístky podporujú chuť do jedla a trávenie.
Chuťovo je podobný koriandru, ale je oveľa výraznejší. V našej kuchyni sa s ním bežne nestretnete, je skôr špecialitou ázijských a juhoamerických pokrmov.
Je veľmi vhodný na sušenie. Výhodou koriandra mexického je, že jeho lístky sa lepšie sušia a zachovávajú si farbu a chuť aj v sušenom stave. Hodí sa hlavne na ochucovanie pokrmov. Jeden lístok koriandra mexického stačí do celého pokrmu.
Balenie s hmotnosťou 0.02 g obsahuje približne 40 semien.
Návod na pestovanie:
Spôsob pestovania záleží na tom, ako chceme rastlinu využiť. Pokiaľ sa uspokojíte s aromatickými listami, potom si rastlinu bez problémov vypestujete v kvetináči doma. Pre zber semien už budete potrebovať vonkajší záhon.
Koriander sa vysieva v druhej polovici mája priamo na záhon. Možno si ho i predpestovať ako sadenicu od marca do apríla. Pre urýchlenie klíčenia môžete semená namočiť na 2 – 3 dni do vlažnej vody alebo harmančekového nálevu. Doba klíčenia sa pohybuje okolo 2 - 3 týždňov (i dlhšie).
Bylinke sa bude dariť na úplnom slnku, v priepustnej, zásaditej a výživnej pôde. Taktiež je dôležitá pravidelná závlaha.
Rastlina neznáša mráz, takže ju pestujte ideálne ako klasickú letničku.
Listy sa zbierajú pomerne skoro, semená až približne koncom augusta. Semená sa zberajú dozreté (po zhnednutí) a potom sa sušia.
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť saVytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa