
Valeriánka polníček Verte de Cambrai -...

Palina dračia - Estragón - Artemisia...

Palma kráľovská - Archontophoenix...

Majorán záhradný je veľmi obľúbená jednoročná bylina pestovaná pre silne aromatickú vňať, ktorú zbierame na začiatku rozkvetu v júli a na sušenie aj koncom septembra. Dorastá do výšky 20 - 40 cm. Biele, zriedkavo i ružové súkvetie sa skladá z 8 - 12 kvietkov, ktoré sa nachádzajú na konci vetvičky.
Pochádza zo Stredomoria a Prednej Ázie a bola obľúbenou bylinkou už v Starovekom Egypte.
Majorán sa využíva v kuchyni v čerstvej i sušenej podobe. Čerstvú alebo sušenú vňať používame do polievok, na mäso, k vaječným jedlám a k šalátom.
Čaj z majoránky podporuje trávenie, pomáha pri nachladení a bolestiach hlavy.
Balenie s hmotnosťou 0,5 g obsahuje cca 2 000 ks semien.
Majorán je v našich podmienkach pestovaný ako letnička. Semená možno vysievať v priebehu marca do skleníka. Výsev robte na povrch substrátu. Ideálna teplota na klíčenie je 20 až 22°C, doba klíčenia je približne 1 týždeň. Vypestované sadeničky môžete v priebehu mája presadiť von do sponu 15 x 25 cm.
Rastlina vyžaduje slnečné stanovisko, chránené pred vetrom. Pôda musí byť ľahká, zásaditá a výživná. Pred výsadbou môžete pôdu prihnojiť organickým hnojivom. Nezabudnite na pravidelnú zálievku, vytrhávanie buriny a kyprenie pôdy.
Zber možno vykonávať 2 – 3 x počas sezóny. Rastliny sa zostrihávajú 5 cm nad zemou a potom znovu vyženú nové výhonky. Usušené listy možno uchovávať v uzatvorenej nádobe po dobu jedného roku.