
Reďkovka Faraon - Raphanus sativus - semená...

Frézia plnokvetá fialová - Freesia refracta -...

Melón cukrový Stellio F1 - Cucumis melo -...

Fazuľa kríčková Dior - Phaseolus vulgaris -...

Šalát kučeravý letný - Lactuca sativa - semená...

Palina dračia alebo estragón je trváca rastlina. Je husto olistená a rozkonárená bylina, vysoká okolo 100–150 cm. Má hladké zelené listy, ktoré obsahujú veľké množstvo aromatických látok. Kvitne od augusta do októbra drobnými červenkasto-bielymi kvetmi.
Listy sa zbierajú pri veľkosti rastliny cca 80 cm, vtedy majú prenikavú štipľavo-korenistú chuť. Staršie listy obsahujú viac aromatických látok.
Rastlina sa využíva v ľudovom liečiteľstve, v kuchyni, a veľkej obľube sa teší hlavne pri príprave kaukazských a francúzskych pokrmov. Chuťovo je jemnejšia ako pravá palina, menej horká a pripomína chuť anízu.
Čerstvé aj sušené listy sa používajú ako korenie pri pečení rôznych druhov mäsa, na zaváranie zeleniny, do bylinkových masiel, polievok a šalátov.
Rastlina je mrazuvzdorná, vydrží až teplotu -25 °C.
Semená sú veľmi drobné.
Balenie má hmotnosť 0,1 g.
Palina je pestovaná ako letnička a je to veľmi nenáročná bylinka. Vysievať sa dá prakticky po celý rok. Doba klíčenia je približne 2 – 8 týždňov pri teplote okolo 20 °C.
Bylinka má rada slnečné alebo polo-tienisté stanovisko a priepustnú, kyprú pôdu. Dariť sa jej ale bude prakticky na akomkoľvek mieste. Rastliny pestované vo veľmi nepriaznivých podmienkach sa naopak vyznačujú vyšším množstvom účinných látok.
Účinná látka je obsiahnutá v listoch a kvetoch. Obsah látok je vyšší na jeseň, čo je taktiež ideálna doba zberu. Palina sa suší a následne sa z nej urobí odvar, čím zachováte stálosť účinných látok.
I napriek tomu, že je palina pestovaná ako jednoročná bylina, je možné, že sa na záhrade dobre uchytí a porastie ako burina.
Pozor: palina sa nesmie vysádzať vedľa feniklu, anízu, šalvie, pretože dážď z nej vymýva toxín potláčajúci rast listov.
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť saVytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa