
Valeriánka polníček Verte de Cambrai -...

Palina dračia - Estragón - Artemisia...

Palma kráľovská - Archontophoenix...

Tekvica s pôvodným názvom Muscade de provence je muškátová tekvica pochádzajúca z Francúzska, s veľmi výrazným pruhovaním.
Dužina muškátovej tekvice je sýto oranžová. Plody tekvice sú sploštené, guľovité, tmavozelenej farby s hmotnosťou až 10 kg.
Majú silnú šupku a jemne orieškovú aromatickú príchuť.
Muškátová tekvica je plazivá alebo popínavá rastlina kríčkového vzrastu.
V kuchyni sa využívajú na prípravu najrôznejších pokrmov.
Jedná sa o pomerne odolné rastliny, takže je možné buď semená predpestovať alebo ich vysadiť približne v polovici mája priamo na vonkajší záhon.
S predpestovaním semien môžete začať už v marci či apríli. Doba klíčenia je 1 - 2 týždne. Rastliny presádzame na slnečné stanovisko až v druhej polovici mája, resp. v období, keď už nehrozia ranné mrazy, pretože tekvice zle znášajú mrazy. Rastliny sadíme do sponu 150 x 100 cm (alebo viac).
Tekvice majú rady hlinitú pôdu, ktorá je bohatá na živiny. Je možné do pôdy už na jeseň zapraviť kompost alebo hnoj. Pre rast je zásadný dostatok svetla, tepla a vlahy. Stanovisko musí byť vždy slnečné a pôda vlhšia. Je potrebné rastliny dostatočne zalievať – menej a častejšie. Rastliny v priebehu rastu môžete prihnojovať hnojivami či kompostom.
Tekvice je možné skladovať na chladnom mieste pomerne dlhú dobu.