Chilli Aji Charapita je veľmi vzácna odroda Chilli pochádzajúca z Peru. V roku 2016 bola táto paprička vyhlásená za najchutnejšiu chilli papričku na svete, ktorá je ponúkaná najluxusnejšími reštauráciami sveta.
Rastlina dosahuje výšku 60 cm. Plody majú veľkosť cca 1 - 1,5 cm a sú guľatého tvaru. Dozrievajú do žltej až oranžovo-žltej farby. Výborne sa hodia do omáčok, na nakladanie, sušenie, majú výraznú ovocnú vôňu.
Rastlina má výšku okolo 1 m a vyznačuje sa vysokou výnosnosťou.
Štipľavosť je 50 000 - 100 000 SHU jednotiek, zaraďujeme ju teda k stredne až veľmi štipľavým čili.
Doba zrenia je okolo 80 dní.
Balenie obsahuje 7 ks semien.
S predpestovaním semien je možné začať už vo februári alebo marci. Aby rastlina vyrástla a začala tvoriť plody, potrebuje 6 – 9 mesiacov, je preto nutné začať s pestovaním semien včas. Klíčenie trvá obvykle 2 – 3 týždne, ale u niektorých vyšľachtených odrôd i 6 týždňov. Preto je dôležité byť trpezlivý. Teplota na klíčenie je u tropických odrôd rodu chinense 24 – 32 °C, odrodám rodu annuum stačí teplota do 24 °C. Dôležité je udržovať teplotu konštantnú, preto nie je vhodné umiestnenie rastlín na okennom parapete. Papriky i chilli papričky sú svetlomilné rastliny, preto doprajte rastlinkám počas klíčenia dostatok svetla. Svetlo udržuje rastlinu vitálnu a zvyšuje odolnosť voči nákazám.
Najvhodnejšie je sadiť semená do špeciálneho substrátu pre chilli papričky do hĺbky max. 0,3 cm. Substrát používame vždy sparený. Pôdu je nutné udržovať dostatočne vlhkú, ale zároveň nie premokrenú. V tej sa rastlinám nedarí. V období dozrievania papričiek je vhodné zálievku obmedziť, aby sa zvýšila pálivosť plodov a zamedzilo sa ich popraskaniu.
S výsevom rastliny do vonkajšieho prostredia vyčkajte do doby, keď skončia ranné mrazy. Odporúča sa približne druhá polovica mája. Nízke teploty rastlinu vyčerpávajú a spomaľujú jej rast. Ideálna teplota pre rast je okolo 25 °C. Sadíme na dostatočne slnečné stanovisko, prípadne do skleníka. Sú to rastliny, ktoré možno bez problémov vypestovať i vo veľkom kvetináči na balkóne.
Na pestovanie je vhodná hlinito-piesčitá, humózna a prevzdušnená pôda, vždy odporúčame použiť sparenú. Nie je nutné prílišné prehnojovanie pôdy, pre výživu rastliny je skôr dôležité, aby bol dostatočne rozvinutý jej koreňový systém. Tento problém môžete vyriešiť pomocou mykorhízy, čo je pestovateľská technika, ktorá využíva symbiotický vzťah medzi rastlinou a hubami, ktoré zvyšujú priepustnosť výživných látok smerom k rastline. Pokiaľ plánujete pestovať rastliny v skleníku, je dobré prekypriť pôdu pieskom či perlitom a na jeseň pohnojiť. K tomu sa najviac hodí vermikompost (trus dážďoviek), prípadne môžete použiť trus sliepok, kravský či konský hnoj.
Výška | 80 - 100 cm |
Farba plodu | Oranžová, Žltá |
Odroda | Nehybridná |
Štipľavosť | Extrémne štipľavé, Stredne štipľavé |
Pestovanie | V interiéri - dnu, V exteriéri - vonku |
Stanovisko | Slnečné |
Výsev/výsadba | Február, Marec, Máj |
Mrazuvzdornosť | Nie |