BIO Cibuľa šalotka Red Sun - Allium cepa - bio cibuľky - 10 ks
Bio šalotka Red Sun sa vyznačuje veľkým výnosom, vynikajúcou kvalitou a dlhodobou trvanlivosťou.
Cibuľky sú jemne pikantné, aromatické, sú ideálne na konzumáciu v surovom stave.
Šalotky sa tešia obľube i pri príprave teplých pokrmov, ktorým dodajú jemnejšiu chuť ako klasické cibule.
Šalotky oceníte aj pre ich vysoký obsah vitamínov a minerálov.
Veľkosť cibuliek je 7–15 cm.
Semená v bio kvalite sú produktom ekologického poľnohospodárstva a sú vypestované podľa platných noriem EÚ.
Cibuľky odporúčame pred výsadbou skladovať na suchom a chladnom mieste.
Výsadba sa vykonáva po posledných jarných mrazoch, teda od marca do mája. Spon 20 - 30 x 10 cm. Ideálna hĺbka výsadby je 3 cm.
Cibuľa má rada teplé a slnečné stanovisko, prípadne polotieň. Pôda by mala byť piesčito-hlinitá, dobre priepustná a humózna. Mala by byť taktiež neutrálna alebo mierne zásaditá. Zvýšiť pH možno pomocou vápenca alebo popola z dreva, ktorý sa primieša do pôdy. V kyslých a ťažkých pôdach cibuľa ľahko podlieha chorobám.
Pri pestovaní cibule je potrebné myslieť na dostatočnú závlahu, ale nie prílišné premokrenie cibuliek, a taktiež na dobrý výber hnojiva. Cibuliam vyhovuje fosfor a draslík, naopak hnojivá s dusíkom či chlórom nie sú vhodné. Pokiaľ má cibuľa dobré podmienky, potom prihnojovanie nie je nutné.
Pri cibuliach venujte pozornosť správnemu obdobiu zberu – u prezretých cibúľ sa častejšie vyskytujú choroby, predčasne zozbierané cibule sa zasa zle skladujú. Cibule sa zberajú v období, keď porast z jednej tretiny až polovice zľahne (spravidla koncom júla). Zozbieraná cibuľa sa necháva preschnúť na záhone alebo zavesená vo zväzkoch. Keď začne zoschnutá vňať šušťať, dáva sa cibuľa na chladné a suché miesto, s teplotou 0 – 2 ºC.