
Reďkovka Faraon - Raphanus sativus - semená...

Frézia plnokvetá fialová - Freesia refracta -...

Melón cukrový Stellio F1 - Cucumis melo -...

Fazuľa kríčková Dior - Phaseolus vulgaris -...

Šalát kučeravý letný - Lactuca sativa - semená...

BIO Rozmarín lekársky je stálezeleným kerom, ktorého mladé listy sa používajú ako korenie do šalátov či mäsitých pokrmov. Je hlavnou súčasťou provensálskeho korenia a najväčšej obľube sa teší hlavne v južnej Európe.
Táto bylinka, pôvodom zo Stredomoria, môže dorastať do výšky až 2 metrov v závislosti od pestovateľských podmienok.
Na vetvených stonkách kvitne na prelome jari a leta drobnými modrými kvietkami. Existujú aj kultivary s ružovým alebo bielym kvetenstvom.
Výnimočná vlastnosť je prenikáva vôňa.
Rozmarín je cenený aj pre svoje liečivé účinky. Pôsobí antibakteriálne, pomáha uvoľneniu dýchacích ciest, uvoľneniu od bolesti a v neposlednom rade zlepší psychický stav.
Semená v bio kvalite sú produktom ekologického poľnohospodárstva a sú vypestované podľa platných noriem EÚ.
V našich podmienkach je najlepšie rozmarín pestovať v kvetináči v interiéri alebo na balkóne. Semená sa sadia zvyčajne vo februári, pestujú sa pri izbovej teplote. Predpestovanie sadeníc môže trvať až tri mesiace.
Rastlinky majú rady slnko, preto je vhodné ich preniesť na balkón alebo do záhrady. Neprekážajú im priame slnečné lúče. Rozmarínu vyhovujú ľahšie, zásadité pôdy, s dostatkom živín.
O čo sa vskutku treba postarať, je zabrániť premokreniu pôdy, pretože to by malo pre rastlinu fatálne následky. Taktiež opätovné zalievanie sa robí až v momente, keď je substrát takmer suchý.
Odporúča sa rozmarín pravidelne prihnojovať.
Rastlina je iba mierne mrazuvzdorná, v našom podnebí by zimu neprežila. Preto ju na jeseň preneste do miestnosti. Stačí jej teplota 3 – 7 °C, ale i v zimnom období vyžaduje dostatok svetla. V zimnom období tiež obmedzte zálievku na minimum.
Zbiera sa list, ktorý sa strhá z odrezaných konárov a suší sa.
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť saVytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa