
Frézia plnokvetá oranžová - Freesia - hľuzy...

Cibuľa Exhibition spĺňa požiadavky výstavnej cibule – vyznačuje sa mimoriadnou veľkosťou a môže vážiť až 1,5 kg.
Ide o ranú odrodu okrúhleho tvaru s typickou žlto-hnedou šupkou a jemnou sladkou chuťou.
Hodí sa na prípravu cibuľových krúžkov, do šalátov v surovej podobe, ale aj na varenie, pečenie a grilovanie.
Jednou z veľkých výhod tejto odrody je jej dobrá trvanlivosť.
Aj po zbere si uchová šťavnatosť a čerstvosť po dlhú dobu.
Pre obzvlášť veľké cibule ju odporúčame predpestovávať už v januári.
Výsadba sa vykonáva počas marca a apríla.
Výsev sa vykonáva buď v priebehu zimných mesiacov do skleníka, alebo od apríla na vonkajší záhon. Hĺbka výsevu je asi 0,5 – 1 cm. Klíčenie trvá 2–4 týždne (záleží na odrode a podmienkach pestovania). Ideálna teplota na klíčenie je 12–18 ºC. Spon 25-30 x 10-15 cm.
Cibuľa má rada teplé a slnečné stanovište, príp. polotieň. Pôda by mala byť piesočnato-hlinitá, dobre priepustná a humózna. Mala by byť tiež neutrálna alebo mierne zásaditá. Zvýšiť pH je možné pomocou vápenca alebo dreveného popola, ktorý sa primieša do pôdy. V kyslých a ťažkých pôdach cibuľa ľahko podlieha chorobám.
Pri pestovaní cibule treba myslieť na dostatočnú závlahu, ale nie prílišné premokrenie cibuliek, a tiež na dobrý výber hnojiva. Cibuliám vyhovuje fosfor a draslík, naopak hnojivá s dusíkom či chlórom nie sú vhodné. Ak má cibuľa dobré podmienky, potom prihnojovanie nie je nutné.
U cibule venujte pozornosť správnemu obdobiu zberu – u prezretých cibulí sa častejšie vyskytujú choroby, predčasne zozbierané cibule sa zase zle skladujú. Cibuľa sa zberá v čase, keď porast z jednej tretiny až polovice poľahne (spravidla koncom júla). Zozbieraná cibuľa sa necháva preschnúť na záhone alebo zavesená vo zväzkoch. Keď začne zaschnutá vňať šušťať, dáva sa cibuľa na chladné a suché miesto, s teplotou 0–2 ºC.
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť sa
Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa