Moringa olejodárna - Moringa oleifera - semená moringy - 4 ks
Moringa olejodárna je užitočný opadavý strom či krík z Himalájí, s veľmi širokým použitím.
Postupne sa rozšíril do ďalších tropických a subtropických oblastí. V prírode dorastá do niekoľkých metrov.
Takmer všetky časti rastliny sa dajú na niečo využiť. Listy sú dôležitou potravinou v Afrike.
Obsahujú veľa minerálov, vitamínov, bielkovín či proteínov.
Listy sa sušia, potom sa rozdrtia na prášok a v tejto forme sa dávajú športovcom alebo deťom ako doplnok stravy.
Plody majú tiež svoje využitie. Rastlina plodí struky, podobné našim fazuliam. Plody Moringy sú jedlé.
Zrelé semená obsahujú veľké množstvo oleja, ktorý je užitočný v kozmetike.
Korene môžu v menšom množstve nahradiť klasický chren, ale vo väčšej miere sú jedovaté.
V ľudovom liečiteľstve sa korene moringy používajú pri poruchách trávenia, aj ako liek zmierňujúci bolesť.
Výsev semien moringy odporúčame robiť čo najskôr po obdržaní semien. Pred samotným výsevom je nutné semená namočiť na 48 hodín do vlažnej vody. Hĺbka výsevu by mala byť 1 cm. Semienka sa sejú najčastejšie do jiffy alebo substrátu s kokosovými vláknami. Použiť ale môžete i sparený substrát pre izbové rastliny, prípadne pre kaktusy.
Doba klíčenia je 4 - 6 týždňov alebo aj dlhšia. Jedná sa o exotickú rastlinu, preto je nutné byť trpezlivý. Teplota na klíčenie by mala byť 18 – 24 °C. Substrát udržujte stále vlhký a kvetináč umiestnite na slnečné miesto.
Moringa je rastlina z trópov a subtrópov a pestovanie v našich podmienkach nie je úplne jednoduché. Má rada suché, piesčité pôdy, ktoré by mali byť pravidelne zalievané. Rastlina však nesmie byť zamokrená alebo stáť vo vode.
Hnojenie rastliny nie je nutné.
Rastlina nie je mrazuvzdorná a neznesie pokles teplôt pod 8 °C, pri 15 °C už prestáva rásť. U nás sa teda pestuje iba ako izbová rastlina.