Cibuľa šalotka Golden Gourmet - Allium cepa - cibuľky - 500 g
Šalotka Golden Gourmet má žlté cibuľky. Ide o veľmi trvanlivú rastlinu, ktorú možno zasadiť i na jeseň s očakávanou úrodou v ďalšom roku.
Odroda je odolná voči väčšine bežných ochorení a zároveň veľmi výnosná – pri výseve 500 gramov cibuliek býva výnos až 18 kilogramov.
Šalotky majú oproti bežnej cibuli vynikajúcu jemnú chuť, ktorú oceníte hlavne v surovom stave, ale tiež v pokrmoch, v ktorých nechcete, aby chuť cibule prevážila nad ostatnými chuťami.
Šalotky majú oveľa viac silíc, vitamínov, minerálov, cukrov i vody.
Veľkosť cibuliek je 22–47 mm.
Hmotnosť balenia je 500 g.
Cibuľky odporúčame pred výsadbou skladovať na suchom a chladnom mieste.
Vhodná doba na výsadbu sú mesiace september až október, podľa aktuálnych podmienok. Substrát dobre prekypríme. Ideálne hĺbka výsadby je 3 cm a spon 25-30 cm x 10 cm.
Cibuľa má rada teplé a slnečné stanovište, príp. polotieň. Pôda by mala byť piesočnatá ílovitá, dobre priepustná a humózna. Mala by byť tiež neutrálna alebo mierne zásaditá. Zvýšiť pH možno pomocou vápenca alebo dreveného popola, ktorý sa primieša do pôdy. V kyslých a ťažkých pôdach cibuľa ľahko podlieha chorobám.
Pri pestovaní cibule je potrebné myslieť na dostatočnú závlahu, ale nie prílišné premokrenie cibuliek a tiež na dobrý výber hnojiva. Cibuliam vyhovuje fosfor a draslík, naopak hnojivá s dusíkom či chlórom nie sú vhodné. Pokiaľ má cibuľa dobré podmienky, potom prihnojovanie nie je nutné.
Venujte pozornosť správnemu obdobiu zberu - u prezretých cibúľ sa častejšie vyskytujú choroby, predčasne pozberané cibule sa zase zle skladujú. Cibuľa sa zberá v dobe, keď porast z jednej tretiny až polovice ľahne. Zozbieraná cibuľa sa necháva preschnúť na záhone alebo zavesená vo zväzkoch. Keď začne zaschnutá vňať šuchotať, dáva sa cibuľa na chladné a suché miesto, s teplotou 0-2 ºC.