
Gladiola Halley - Gladiolus nanus - gladioly -...

Iskerník plnokvetý Picotee oranžový -...

Cibuľa šalotka Biztro - Allium cepa - cibuľky -...

Hliva pľúcna sa podobá známejšej hlive ustricovej s tým rozdielom, že vytvára plodnice pri vyšších teplotách a má krehkejší, svetlejší, krémovo sfarbený klobúk s priemerom 5–15 cm.
Je obľúbená vďaka výraznej aróme a pozitívnemu účinku glukánu pleuranu, ktorý posilňuje odolnosť organizmu.
Patria medzi teplomilné huby a jej plodnice rastú strechovito nad sebou v trsoch.
Hliva pľúcna je jedlá a chutná huba.
Má jemnejšiu chuť ako hliva ustricovitá a hodí sa do rôznych pokrmov, ako sú polievky, omáčky a cestoviny.
Pred úpravou je potrebné prípadne odstrániť tuhšiu časť.
Pestovanie je možné od jari do jesene, a to v miestach, kde je stála teplota po celý rok. Na pestovanie hlivy sa ako substrát využíva buď kompaktné drevo, ako sú kláty a konáre, alebo pri intenzívnejšom spôsobe piliny, hobliny z listnatých stromov, krátko rezaná slama či drvené kukuričné vretená.
Po naočkovaní podsady je veľmi dôležité ju umiestniť do miestnosti, kde je teplota okolo 20–25 °C. Až huba prerastie celým substrátom, približne za 3–4 týždne, presuňte drevo či sáčok do tienistej miestnosti s teplotou v rozmedzí 10–18 °C a vyššou vlhkosťou (85–95 %).
Vďaka tomu začne dochádzať k nasadzovaniu plodníc. Udržujte vlhkosť pravidelným rosením vodou, najmä okolo vznikajúcich plodníc. Svetlo je pre tvorbu plodníc dôležité, ale nemalo by byť priame slnečné. Plodnice sú pripravené na zber, keď klobúky dosiahnu priemer 5 – 15 cm a okraje začnú mierne odstávať. Huby zberajte jemným vykrúcaním z podkladu.
Ďalšie informácie a bezpečnostné pokyny nájdete uvedené na výrobku.
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť sa
Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa