
Frézia plnokvetá oranžová - Freesia - hľuzy...

Kapusta Rufus je stredne skorá odroda červenej kapusty, určená pre všestranné využitie.
Je vhodná na priamu konzumáciu aj skladovanie.
Hlávky sú sfarbené a veľmi pekne zavinuté.
Dosahujú hmotnosť okolo 1,3–2 kg.
Vegetačná doba je asi 95–110 dní.
S predpestovaním semien možno začať vo februári či marci v skleníku. Sejbu spravte do sadbovačov do hĺbky 0,5 cm. Osivo klíči asi 1 týždeň pri teplote cca 20 °C. Keď narastú oba klíčne lístky, znižuje sa teplota približne na týždeň na 10 °C. Potom sa rastlina pestuje pri teplote 16–20 °C. Toto opatrenie zaručí dobrú kvalitu sadeníc, ktoré majú mať pri presádzaní krátku pevnú stonku a 5 – 7 pravých lístkov.
Sadenice sa sadia na vonkajšie slnečné stanovisko približne v polovici mája do sponu aspoň 50 x 50 cm (a viac). Kapusta potrebuje priepustnú pôdu, dobre zásobenú živinami, s pH 6,5–7. Pôda by mala byť dobre pohnojená hnojom z chlieva, mala by mať dostatok dusíka (ale nie príliš – väčšinu dusíku dodá samotný hnoj). Na hnojenie dusíkom sa dá využiť dusíkaté vápno či liadok vápenatý, príp. NPK hnojivo. Dôležité je tiež jesenné vápnenie pôdy.
Rastliny pomerne dobre znášajú nízke teploty, ale i napriek tomu je lepšie presadené sadenice prekryť netkanou textíliou, ktorá zaistí stabilné teplotné podmienky a zároveň ochráni pred prípadnými škodcami. Túto textíliu môžete rastlinám ponechať až do doby uzatvárania hlávok.
Kapusta potrebuje k úspešnému rastu dostatok vlahy, a to nielen v podobe zálievky, ale taktiež v podobe vlhkosti vzduchu. Vhodné sú teda polohy s nižšou teplotou a vyšším množstvom zrážok. Tie je možné nahradiť dostatočnou zálievkou.
Kapusta sa zberá za 3 – 5 mesiacov od výsevu (v závislosti od pestovateľských podmienok a odrody). Doba zberu sa spozná podľa pevnej a dobre rozvinutej hlávky, ktorá sa odrezáva tesne pri zemi. Tento rez dá priestor rastu nových menších hlávok. Zozbieraná kapusta sa rýchlo schladí a uchováva pri teplote 0–1 °C a dostatočnej vlhkosti vzduchu. Ak budete hlávky pravidelne kontrolovať a predídete výskytu a šíreniu baktérií či hubových ochorení, vydrží vám takto uložená kapusta aj niekoľko mesiacov.
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť sa
Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť saTieto súbory cookie sú nevyhnutné pre prevádzku našich služieb a nemožno ich vypnúť. Zvyčajne sa nastavujú iba v reakcii na vaše akcie, ako je napríklad vytvorenie účtu alebo uloženie zoznamu želaní na neskôr.
Tieto súbory cookie nám umožňujú počítať návštevy a prevádzku, aby sme mali prehľad o tom, ktoré stránky sú najobľúbenejšie a ako sa na našom webe návštevníci pohybujú. Všetky informácie, ktoré tieto súbory cookie zhromažďujú, sú agregované, a teda anonymné.
Keď prijmete marketingové súbory cookie, dávate nám súhlas umiestniť do vášho zariadenia cookies, ktoré vám poskytnú relevantný obsah zodpovedajúci vašim záujmom. Tieto súbory cookie môžu byť nastavené nami alebo našimi reklamnými partnermi prostredníctvom našich stránok. Ich účelom je vytvoriť profil vašich záujmov a zobrazovať vám relevantný obsah na našich webových stránkach aj na webových stránkach tretích strán.