BIO Kapusta pekingská Granat - Brassica oleracea - bio semená kapusty - 100 ks
Pekingská kapusta Granat v BIO kvalite je stredne skorá odroda, ktorá sa vyznačuje podlhovastou, takmer valcovitou hlávkou. Na koncoch nie je úplne uzavretá.
Hlávka dosahuje hmotnosť približne 1 kg. Odroda je odolná voči odkvitaniu.
Granat je určený najmä na priamy konzum a je vhodný len na krátkodobé skladovanie.
Semená sa môžu vysádzať na konečné miesto v priebehu júna a júla.
Semená v bio kvalite sú produktom ekologického poľnohospodárstva a sú vypestované podľa platných noriem EÚ.
S predpestovaním semien je možné začať vo februári alebo marci v skleníku. Sadbu vykonávajte do sadbovačov do hĺbky 0,5 cm. Osivo klíči asi 1 týždeň pri teplote cca 20 °C. Keď narastú oba maternicové lístky, znižuje sa teplota približne na týždeň na 10 °C. Ďalej sa rastlina pestuje pri teplote 16–20 °C. Toto opatrenie zaručí dobrú kvalitu sadeníc, ktoré majú pri presádzaní krátku pevnú stonku a 5–7 pravých listov.
Sadenice sa presádzajú na vonkajšie slnečné stanovište približne v polovici mája do sponu aspoň 50 x 50 cm (a viac). Kapusta potrebuje priepustnú pôdu, dobre zásobenú živinami s pH 6,5–7.
Pôda by mala byť dobre prehnojená maštaľným hnojom, mala by mať dostatok dusíka (ale nie príliš – väčšinu dusíka dodá už samotný hnoj). Na hnojenie dusíkom môžete využiť dusíkaté vápno či liadok vápenatý, príp. NPK hnojivo. Dôležité je aj jesenné prevápnenie pôdy.
Rastliny pomerne dobre znášajú nízke teploty, ale aj napriek tomu je lepšie presadené sadenice prekryť netkanou textíliou, ktorá zaistí stabilné teplotné podmienky a zároveň ochráni pred prípadnými škodcami. Túto textíliu môžete rastlinám ponechať až do doby uzatvárania hlávok.
Kapusta potrebuje k úspešnému rastu dostatok vlahy, a to nielen v podobe zálievky, ale aj v podobe vzdušnej vlhkosti. Vhodné sú teda polohy s nižšou teplotou a vyšším množstvom zrážok. Tie je možné nahradiť dostatočnou zálievkou.
Kapusta sa zberá za 3–5 mesiacov (v závislosti na pestovateľských podmienkach a odrode). Doba zberu sa pozná podľa pevnej a dobre rozvinutej hlávky, ktorá sa odrezáva tesne pri zemi. Toto odrezanie dá priestor rastu nových menších hlávok.
Zozbieraná kapusta sa rýchlo schladí a uchováva pri teplote 0–1 °C a dostatočnej vzdušnej vlhkosti. Pokiaľ budete hlávky pravidelne kontrolovať a predídete výskytu a šíreniu baktérií či hubových ochorení, vydrží vám takto uložená kapustu aj niekoľko mesiacov.