Cibuľa bola kedysi okrem soli jedným z prvých korení nižších vrstiev, rímski poľnohospodári cibuľu nazývali „unio“. V tejto kategórii nájdete semená mnohých rôznych odrôd, odlišujúcich sa tvarom i farbou.
Táto zelenina má svoje nezastupiteľné miesto nielen v slovenskej kuchyni. Po stáročia zaujíma významné miesto i medzi prípravkami prírodnej medicíny. Cibuľa obsahuje silné antioxidanty a pôsobí protizápalovo, antibioticky a antivírusovo. Množstvo výskumov tiež dokázalo silné proti-rakovinotvorné účinky cibule.
Pestovať cibuľu zo semien nie je vôbec zložité, skúste si tento zázrak vypestovať na svojej záhradke!
Sadzačky sú malé cibuľky vypestované zo semien počas leta, ktoré sa na jeseň zberajú, cez zimu sa uchovávajú pri teplote okolo 23 °C a na jar opäť sadia. Týmto teplým skladovaním rastlinu oklameme, takže nevykvitne a cibuľka vyrastie do veľkých rozmerov. Pestovanie cibule zo sadzačky má u nás veľkú tradíciu.
Sadzačku vysádzame po posledných mrazoch na jar, ale existujú i ozimné odrody, vhodné na jesennú výsadbu. Vyberať môžete zo širokej ponuky sadzačky červenej, bielej i žltej farby. Alebo radšej skúsite jemnejšiu šalotku?
Väčšina druhov sadzačky sú drobné podlhovasté cibuľky, no nájdu sa aj celkom veľké cibuľky. Informácia o veľkosti cibuliek je vždy uvedená v popise sadzačky a jedná sa o obvod v najširšom bode cibuľky.