BIO Cibuľa šalotka Biztro - Allium cepa - bio cibuľky - 12 ks
Biztro je ranou odrodou šalotky v BIO kvalite.
Tvoria okrúhle až ploche guľovité, žltočervené cibuľky veľmi delikátnej chuti.
Tie sú vhodné najmä na nakláňanie a konzumáciu za surova, kedy vynikne ich výborná chuť.
Ide o ľahko pestovateľnú odrodu s dobrou skladovateľnosťou.
Cibuľky v bio kvalite sú produktom ekologického poľnohospodárstva a sú vypestované podľa platných noriem EÚ.
Veľkosť cibuliek: 7/14
Cibuľky odporúčame pred výsadbou skladovať na suchom a chladnom mieste.
Vhodná doba na výsadbu sú mesiace marec až máj v závislosti od aktuálnych podmienok. Substrát dobre prekypríme. Ideálna hĺbka výsadby je 3 cm a spôn 25–30 cm x 10 cm.
Cibuľa má rada teplé a slnečné stanovište, príp. polotieň. Pôda by mala byť piesočnato-hlinitá, dobre priepustná a humózna. Mala by byť tiež neutrálna alebo mierne zásaditá. Zvýšiť pH je možné pomocou vápenca alebo dreveného popola, ktorý sa primieša do pôdy. V kyslých a ťažkých pôdach cibuľa ľahko podlieha chorobám.
Pri pestovaní cibule treba myslieť na dostatočnú závlahu, ale nie prílišné premokrenie cibuliek, a tiež na dobrý výber hnojiva. Cibuliam vyhovuje fosfor a draslík, naopak hnojivá s dusíkom či chlórom nie sú vhodné. Pokiaľ má cibuľa dobré podmienky, potom prihnojovanie nie je nutné.
U cibule venujte pozornosť správnemu obdobiu zberu – u prezretých cibulí sa častejšie vyskytujú choroby, predčasne zozbierané cibule sa zase zle skladujú. Cibuľa sa zberá v čase, keď porast z jednej tretiny až polovice polahne. Zozbieraná cibuľa sa necháva preschnúť na záhone alebo zavesená vo zväzkoch. Keď začne zaschnutá vňať šušťať, dáva sa cibuľa na chladné a suché miesto s teplotou 0–2 ºC.