Čo by bola záhrada bez záhonu mrkvy, kalerábu alebo rajčiakov? Aby si u nás každý našiel to svoje pravé orechové, pripravili sme pre vás i ponuku semien zeleniny, ktorú možno pestovať na našich záhradách. Zelenina všeobecne predstavuje zásadný zdroj vitamínov a vlákniny, bez ktorých sa naše telo nemôže zaobísť. Zelenina sa však môže pestovať aj na balkóne ako okrasné rastliny - nádherným príkladom sú rôzne druhy šalátov alebo farebný mangold, ktorý doplní Vaše kvety a navyše ho môžete spotrebovať.
Čo je cibuľová zelenina? Už názov nám napovedá, že sem patrí cibuľa a podobná zelenina. Radíme sem ešte pór a cesnak. Je to zelenina, ktorá obsahuje veľké množstvo antibiotických látok. Je veľmi obľúbená v kuchyni, kde sa stala nepostrádateľným pomocníkom. Taktiež je potrebná v ľudovom liečiteľstve. Látky, ktoré cibuľa obsahuje, pôsobia dobre na črevnú mikroflóru a na pečeň. Cibuľová zelenina zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav a podporuje trávenie. Prečisťuje obličky, močové cesty a uľahčuje odchod moču z tela. Cibuľové zeleniny sú vhodné na liečbu vysokého tlaku a taktiež na liečbu angín alebo nachladnutia.
U listovej zeleniny konzumujeme niektoré časti listov alebo stopky. Hodí sa do šalátov a väčšinou je konzumovaná surová. Má pozitívne účinky na naše telo. Pravidelná konzumácia listovej zeleniny môže znížiť riziko rakoviny. Patrí sem špenát, kapusta, hlávkový šalát a ďalšie.
Paradajky, uhorky, kukurica, tekvica, papriky či baklažán - to je len niekoľko druhov, ktoré patria do tejto rozmanitej skupiny. Často ide o teplomilné druhy, náročné na výživu. Odmenou sú nám však chutné, dužinaté plody bohaté na vitamíny a vlákninu.
Strukoviny sú azda najbohatším zdrojom bielkovín v rastlinnej ríši. V porovnaní s mäsom a mäsovými výrobkami nezvyšujú cholesterol, preto je ich konzumácia oveľa zdravšia. Tiež pomáhajú odvodňovať organizmus a sú zdrojom železa. Okrem ich významného účinku na ľudské zdravie pomáhajú aj obohacovať pôdu o dusík. Na ich koreňoch totiž žijú nitrifikačné baktérie, premieňajúce vzdušný dusík na dusičnany, ktoré rastlina dokáže prijať.