Cibuľa Lilia - Allium cepa - semená - 130 ks
Tovar už nemáme v ponuke, náhradu nájdete tu: https://www.osiva-semena.sk/166-cibula
Cibuľa Lilia je odroda ružovo-červenej farby, ktorá sa veľmi dobre skladuje. Je vhodná do šalátov, pretože je veľmi jemná.
Cibule sú ploché, guľovitého tvaru. Dužina plodu je biela až ružovkastá so sýto ružovými okrajmi. Má veľmi jemnú chuť a konzumuje sa hlavne v čerstvom stave.
Doba zrenia je 6–8 týždňov.
Balenie obsahuje cca 130 ks semien.
Výsev sa robí buď v priebehu zimných mesiacov do skleníka alebo od apríla na vonkajší záhon. Hĺbka výsevu je približne 0,5–1 cm. Klíčenie trvá 2–4 týždne (záleží od odrody a podmienok na pestovanie). Ideálna teplota na klíčenie je 12–18 ºC. Spon 25 – 30 x 10–15 cm.
Cibuľa má rada teplé a slnečné stanovisko, prípadne polotieň. Pôda by mala byť piesčito-hlinitá, dobre priepustná a humózna. Mala by byť aj neutrálna alebo mierne zásaditá. Zvýšiť pH môžeme pomocou vápenca alebo dreveného popola, ktorý sa primieša do pôdy. V kyslých a ťažkých pôdach cibuľa ľahko podlieha chorobám.
Pri pestovaní cibule je treba myslieť na dostatočnú závlahu, ale nie prílišné premokrenie cibuliek, a taktiež na dobrý výber hnojiva. Cibuliam vyhovuje fosfor a draslík, naopak hnojivá s dusíkom či chlórom nie sú vhodné. Pokiaľ má cibuľa dobré podmienky, tak hnojenie nie je nutné.
Pri cibuli venujte pozornosť správnemu obdobiu zberu – u prezretých cibúľ sa častejšie vyskytujú choroby, predčasne zozbierané cibule sa zasa zle skladujú. Cibuľa sa zberá v dobe, kedy porast z jednej tretiny až polovice poľahne (spravidla koncom júla). Zozbieraná cibuľa sa necháva preschnúť na záhone alebo zavesená vo zväzkoch. Keď začne zaschnutá vňať šušťať, dáva sa cibuľa na chladné a suché miesto, s teplotou 0–2 ºC.