Malabarský špenát Bazela - Basella alba - semená špenátu - 17 ks
Malabarský špenát je menej známa zelenina, pochádzajúca z východnej Ázie.
V Európe je najviac rozšírený v oblasti Francúzska. U nás nie je až tak známy.
Ide o listovú zeleninu, bohatú na vitamíny A a B, vápnik a železo. Navyše pôsobí i okrasne.
Jemne červenkasté listy sa zberajú a používajú podobne ako klasický špenát siaty.
Sú kyslasté, používajú sa čerstvé do šalátov alebo sa tepelne spracovávajú.
Semená špenátu sa vysievajú priamo na vonkajšie stanovisko a to od apríla do mája. Semienka príliš neprekrývame, stačí zeminu ľahko uhrabať. Doba klíčenia je 2 - 8 týždňov. Odporučený spon je 20 x 30 cm.
Stanovisko by malo byť dostatočne slnečné, ale priame slnko by mohlo rastlinky nútiť vybiehať do kvetu, takže treba byť opatrný. Všeobecne špenát najlepšie rastie na jar a na jeseň, keď nie je tak prudké slnko. Rovnako tak pestovanie v skleníku je síce možné, ale tiež núti rastlinku vybiehať do kvetu, a je teda vhodné tieto rastliny pestovať hlavne pre mladé listy.
Pôda by mala byť stredne ťažká, mierne zásaditá a nie čerstvo pohnojená. Špenát je rastlinou druhej až tretej trate, takže mu priame hnojenie nerobí dobre. Naviac nie je tak náročný na živiny. Špenátu doprajte pravidelnú (ale nie prílišnú) zálievku, ktorá zaistí to, že listy zostanú svieže a chrumkavé.
Zber špenátu má viac podôb. Je možné zberať mladé listy či celé rastlinky, ktoré sa hodia na priamu konzumáciu. Väčšie listy sa zostrihávajú celé v ružici nad srdcom rastliny, čím docielite to, že rastlina znovu zarodí. Druhá úroda už ale nebude tak výdatná ako tá prvá a rastlina bude mať skôr tendenciu vybehnúť do kvetu. Zbierané listy je najlepšie spariť a zamraziť. Takto spracovaný špenát Vám vydrží dlho. Čerstvý ho môžete uchovávať v chladničke približne dva týždne.