×

Vypestujte si krehké listy špenátu

Čerstvé lístky špenátu (Spinacea oleracea) sa s tými mrazenými pretlakmi nedajú porovnávať, to musí uznať každý, kto ho raz okúsil. Jeho pestovanie navyše nie je zložité, ak zvolíte správnu odrodu a dobu výsevu.

Na pestovanie špenátu je ideálna hlinitopiesočnatá pôda, musí byť ale dostatočne vododržná. Piesočnaté, vysychané pôdy vylepšíme pridaním kompostu a dostatočne zalievame. Záhon pripravený na výsev špenátu poriadne prehnojíme.

Za krátku dobu rastliny vytvoria veľké množstvo zelenej hmoty, majú preto vysoké nároky na prístupné živiny v pôde. Rastlinky môžeme tiež prihnojiť komplexným hnojivom medzi riadkami pri odburiňovaní. Okopávame ho opatrne, jeho korene sú umiestnené plytko.

Záhon odburiňujeme pravidelne, burina by rastlinám uberala vodu a toľko potrebnej živiny. Najvhodnejším obdobím na pestovanie špenátu je jar a jeseň, pretože je špenát chladnomilný.

Teplo a dlhý deň špenátu nesvedčia, vybieha príliš rýchlo do kvetu, rastliny sú tuhé a nemajú chuť. V letných mesiacoch je vhodnejšie pestovať mangold či lebedu.

Vysievame priamo na záhon – v marci až apríli, na jesenný zber vysievame v polovici augusta, na prezimovanie uskutočníme jesenný výsev v septembri.

V našich zimách je dostatočne mrazuvzdorný, je možné ho nechať na záhone prezimovať a skoro z jari žať čerstvé krehké listy. Vegetačná doba je 45–65 dní od výsevu.

Vybere si každý:

  • Matador – nehybridná odroda špenátu na celoročné pestovanie, má tmavé, stredne veľké polovzpriamené listy určené na spracovanie v čerstvom stave aj na mrazenie, dobre prezimuje.
  • Monnopa – stredne skorá odroda, vhodná aj na jesennú výsadbu, plne mrazuvzdorný špenát, vhodný práve aj na jesenný výsev, farba je tmavozelená.
  • Palco F1 – rýchlo rastúca odroda s vysokým výnosom, vhodná ako na jarnú, tak aj na jesennú výsadbu, listy sú tmavozelenej farby.
  • Stromový špenát – dorastá do výšky až dvoch metrov, vysieva sa na jar, listy sa konzumujú tepelne upravené.
  • Lebeda záhradná – dorastá do výšky až dvoch metrov, pestuje sa zelenolistá aj červenolistá forma, listy sú bohatým zdrojom vitamínu C, listy sú menej šťavnaté ako špenát, ale chuťou ho pripomínajú.
  • Mangold - odroda s tmavozelenými čepeľami listov a žiarivo červenými stopkami a žilkovaním.
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa