
Hyacint Dark Dimension - Hyacinthus - cibuľa...

Cibuľa sadzačka zimná Snowball - Allium cepa -...

Hyacint Fondant - Hyacinthus fondante - cibuľa...

Cibuľa sadbová ozimná Shakespeare - Allium cepa...

Sadbový cesnak Slavin II - Allium sativum -...

Špenát novozélandský je menej známy druh listovej zeleniny. Úžitková časť sú listy, ktoré sa zbierajú jednotlivo.
Rastliny sa bohato vetvia a na dlhých stonkách môžete celé leto až do prvých mrazov oberať čerstvé a lahodné lístky, ktoré sa hodia do zeleninových šalátov.
Oproti klasickému špenátu má výhodu v tom, že nehorkne pri nasadzovaní kvetov.
Nevýhodou je jeho vyššia náročnosť na pestovanie.
Obsahuje provitamín A, veľké množstvo vitamínu C a kyselinu šťaveľovú v rovnakom množstve ako špenát.
Je možné ho konzumovať v surovom stave alebo využívať k príprave teplých pokrmov.
Semená novozélandského špenátu je dobré predpestovať, lebo sa jedná o veľmi teplomilnú rastlinu. Semená sa pred výsevom máčajú 2 dni vo vlažnej vode. Má pomerne dlhé obdobie klíčivosti - výsev sa robí začiatkom apríla a na vonkajšie stanovisko presádza najskôr koncom mája. Naklíčené semená sa sadia do spareného substrátu pre výsev a množenie a uchovávajú na teplom a svetlom mieste.
Ideálne je pestovať tento typ špenátu v skleníku, ale pokiaľ ho nemáte k dispozícii, stačí dostatočne slnečné stanovisko prekryté fóliovým krytom alebo aspoň netkanou textíliou. Pôda by mala byť stredne ťažká, mierne zásaditá a nie čerstvo pohnojená. Dôležité je špenátu dopriať pravidelnú (ale nie prílišnú) zálievku, ktorá zaistí to, že listy zostanú svieže a chrumkavé. Semená sadíme do sponu min. 80 x 40 cm.
Ak rastlinu zakryjete tak, aby k listom nemalo prístup svetlo, získate výnos krehkej šalátovej zeleniny, podobne ako u čakanky. Inak sa zberajú buď celé byle s listami alebo ich konce. Zostrihnutá byľ sa opäť rozvetví.
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť saVytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa