×
Vyhľadávanie v blogoch

Chcete skryť nepekné zákutia, ovinúť plot či ozeleniť terasu? Pestujte popínavé letničky

Podľa
Obľúbené

Popínavé letničky rýchlo pokryjú plochu, ktorá to potrebuje – zakryjeme nimi rôzne zákutia, povinieme pergolu alebo terasu, niektoré z nich sú i užitočné (plodia alebo sú liečivé). 

Predpestujte letničky

Klasickými rýchlo popínavými letničkami sú okrasné fazule (Phaseolus coccineus), ďalej kapucínky (Tropaeolum majus), pupenec (Convolvulus trikolor) alebo hrachor (Lathyrus odoratus). Pohľadná je gazánia (Cobea scandens), vigna čínska (Phaseolus caracalla) či kvamoklit (Quamoclit cardinals). Taktiež romantická Čiernooká Zuzana (Thunbergia alata) a ježatec laločnatý (Echinocystis lobata). Skúsiť by ste mohli i bujne rastúci povojník (Ipomea purpurea). Semená nájdete i v našom e-shope, stačí si len vybrať. 

I tieto letničky je lepšie predpestovať, pretože potom rýchlejšie zaplnia priestor, ktorý chcete ozeleniť, a skôr budú kvitnúť. V teplejších oblastiach možno niektoré semená - napríklad kapucínky, hrachora alebo povojníka - vysievať priamo do pôdy, koncom apríla.

Predpestovanie nie je zložité: semená vysejeme v priebehu marca do misiek alebo truhlíc a po vytvorení prvých pravých lístkov sa môžu pikírovať. Teplota na klíčenie je ideálna medzi pätnásť až osemnásť stupňov, doba klíčenia trvá od jedného do dvoch týždňov, podľa druhu. Akonáhle rastlinky po presadení dorastú do výšky okolo desať centimetrov, budú potrebovať oporu pre ďalší rast. Stačí im obyčajná špajdľa, ktorej sa prichytia. 

Plazivá letnička

Na záhonoch i v nádobách sa dá kapucínka pestovať ako plazivá letnička, nie vyššia než tridsaťpäť centimetrov, s oporou však dorastie do dvoj až trojmetrovej výšky. Môžeme ju pestovať i z priameho výsevu začiatkom mája, kvitnúť bude neskôr, ako keď vysadíme predpestovanú. Vedeli ste, že neotvorené púčiky kapucínky možno zavariť rovnako ako kapari? Pozor, je citlivá na mráz. Sadenice sadíme do vzdialenosti štyridsať centimetrov, na slnečné stanovisko a doprajeme im dostatok vlahy a pravidelné hnojenie.

Z predpestovaných rastlín pokvitne krásnymi kvetmi vo farbách bielej, modrej a ružovočervenej od konca mája až do prvých mrazov povojník. Z priamych výsevov na záhon začiatkom mája kvitne od polovice júna. Ideálny je jeho výsev alebo výsadba k plotom, stĺpom a pod., ovinie ich do výšky viac ako tri metre. Miluje slnko, živnú a nepremokrenú záhradnú zeminu a pravidelné hnojenie. Chladné a mokré leto mu nevyhovuje. Množí sa samovýsevom - takže v mieste, kde porastie tento rok, vyrazí i ďalší rok.

Popínavý hrachor

Mreže, pletivo alebo sieť potrebuje ako oporu popínavý hrachor. Dorastá maximálne do dvoch metrov. Ideálne stanovisko je mierny polotieň, prípadne slnečné bez poludňajšieho úpalu. Rastliny vysádzame po troch až piatich kusoch na polmetrovú vzdialenosť a zaštipujeme vrcholovú časť - hrachor sa tak rozkošatí a viac bude kvitnúť. Struky po odkvitnutí odstraňujte, docielite dlhšiu dobu kvitnutia. 

Žlté, oranžové a biele kvety s tmavým stredovým očkom dali meno bujne rastúcej popínavej rastline – Čiernookej Zuzane. Vysádzame ju na stanovisko chránené pred vetrom, pretože je krehká a vietor či prudký dážď ju poškodí. V polotieni menej kvitne, na slnečnom stanovisku má vyššie nároky na pravidelnú zálievku a hnojenie. Do voľnej pôdy ju sadíme vo vzdialenosti tridsať centimetrov od seba. 

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa