×
Vyhľadávanie v blogoch

Kukuričné klasy z vlastnej záhrady, budú lepšie ako tie kupované ​

Hoci je to na neuverenie, nie je ťažké ju pestovať. Klasy plné šťavnatých zŕn sa zberajú skôr, ako stvrdnú. Možno ich využiť v kuchyni, kde poslúži ako výborná a zdravá príloha.

Kukurica siata sa u nás pomerne hojne pestuje na poliach na zrno a krmoviny, jednou z jej foriem je kukurica cukrová (Zea mays). Ako kultúrna plodina je kukurica známa asi 2500 rokov, bola to najrozšírenejšia rastlina predkolumbovskej Ameriky, najmä v Peru av Bolívii, kde bola vyšľachtená z planých rastlín. Do Európy sa dostala okolo 15. stor. Kukurica cukrová je známa až od 18. storočia.

Osivo vysievame od apríla do začiatku mája priamo na pripravený záhon. Kukurica nemá na pôdu zvláštne nároky, potrebuje však slnečné stanovište. Pre dobrú úrodu je potrebné záhon v predjarí vyhnojiť kompostom alebo hnojom (vedierko na meter štvorcový).

Kukurica je mohutná rastlina, počítajte s tým, že na rast potrebuje dostatok miesta, pestovateľský spon by teda mal byť minimálne 40x40 cm. Semienka je možné vysiať po dvoch s tým, že po vyklíčení ich podľa potreby vyjednotíme, ponecháme vždy silnejšiu rastlinu.

Vývin mohutných klasov a šťavnatých semien podporí v lete zálievka. Klasy zberajte v tzv. mliečnej zrelosti, kedy sú zrná ešte mäkké, použiť ich ale možné aj zrelšie kukurice. Z pätnástich rastlín zožneme asi 15 až 25 klasov (záleží to však na pôde a na počasí aké v lete panuje).

Kukurica je tiež veľmi zdravá. Zrná majú neobvykle vysoký obsah vitamínu skupiny B, a to najmä tiamínu (B1), biotínu (B3), kyseliny pantotenovej (B5) a kyseliny listovej (B9). Tie sú nevyhnutné pre správnu funkciu našich orgánov a metabolické procesy organizmu.

Z minerálnych látok sú v zrnách zastúpené hlavne draslík, vápnik, železo, horčík, selén, zinok a mangán. Obsahuje tiež mnoho vlákniny, bielkovín a nenasýtených mastných kyselín. Zdrojom energie je značný podiel cukru (glukózy).

Klasy konzumujeme surové aj varené v osolenej vode, dusené na masle či grilované. Kukuričné zrná sú výbornou prísadou do miešaných šalátov, zeleninových príloh, zmesí a polievok.

Pri varení kukurice vcelku, odstránime z palíc listene a vlákna, klasy uvaríme vo vode, necháme ich odkvapkať a podávame horúce, najlepšie ľahko posolené a potreté čerstvým maslom.

Pochúťkou je aj grilovaná kukurica. Kukuricu najskôr uvaríme, necháme odkvapkať, potrieme ju olivovým olejom a posypeme grilovacím korením. Potom ju pozvoľna opekáme za občasného obracania po dobu 20 minút.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa