×
Vyhľadávanie v blogoch

V júli vysejte červenú repu, pripravíte z nej chutný šalát i zdravé smoothie

Červená repa obsahuje pomerne málo vitamínov, ale neuveriteľné množstvo minerálnych látok, kvôli ktorým je veľmi uznávaná - veľa železa, vápnika, fosforu, horčíka, medi, draslíka, zinku a menšie množstvo ďalších prvkov.

Prínos pre zdravie

Repa je výborným detoxikačným prostriedkom, čistí telo od ťažkých kovov a rádioaktívnych látok, je vhodná pri ožarovaní a chemoterapii, reumatizme, ekzémoch, lupienke a iných kožných problémoch.

Ďalej regeneruje pečeň poškodenú drogami, liekmi, alkoholom alebo žltačkou - jej účinok je tak razantný, že sa môžu spočiatku objaviť i bolesti hlavy, nádcha alebo svrbenie pokožky, to je však iba dôsledok dôkladnej očisty a príznaky časom samé pominú.

Zlepšuje krvotvorbu, lieči anémiu, regeneruje cievy, zlepšuje ich pružnosť a pevnosť, zlepšuje krvný obeh, znižuje cholesterol a je vhodná pri akýchkoľvek kardiovaskulárnych ochoreniach ako je srdcová ischémia, vysoký tlak, kŕčové žily, hemoroidy, ateroskleróza.

Pozor - repu nie je vhodné konzumovať pri ochoreniach obličiek a žlčníka.

Pestovateľské podmienky

Na pôdu nemá repa príliš vysoké nároky a možno povedať, že sa jej darí vo všetkých polohách. Pri včasných jarných výsevoch predčasne vybieha do kvetu a menej odoláva mrazu, no uprostred leta ju vypestujete ľahko.

Ak chceme urýchliť vzchádzanie, môžeme semienka vopred namočiť na 24 hodín do teplej vody alebo harmančekového nálevu, klíčia podstatne lepšie a skôr.

Semená vysievame do „hniezd"" vo dvojici, a keď rastlinky vzídu, necháme iba jednu, ideálne tú, čo má najtmavšiu farbu. Ak ju budeme zberať priebežne (pretrhávať), môžeme nechať i menšie rozostupy medzi rastlinami. Zálievka nie je potrebná, iba vo veľmi sparnom a suchom lete.

„Podusené listy nahradia špenát, čerstvé môžeme pridávať do šalátov alebo do smoothie.“

Priame hnojenie repa nemá rada, môžeme ju občas zaliať žihľavovým výluhom až kvasom, ale ak máme dobre pripravenú pôdu, nie je vôbec potrebné hnojenie. Dobre jej robí mulč z pokosenej trávy, ktorý nám pomôže od čistenia buriny, drží v pôde vlhkosť a postupným rozkladom jej dodá i potrebnú výživu.

Vegetačná doba šalátovej repy je 90 - 140 dní, z nových odrôd je vynikajúca Kahira, Monika, či Pablo F1, zo starších oválna Renova. Podusené listy nahradia špenát, čerstvé môžeme pridávať do šalátov alebo do smoothie. Zo šťavnatých buliev repy pripravíte zdravý šalát i smoothie, chutné sú varené a pečené.

Repu je možné i usušiť, pokiaľ ju nakrájame na tenké plátky a usušíme v sušičke alebo na plechu na pečenie, môžeme ju chrumkať ako lupienky večer pri televízii. Kto má rád pikantnejšiu chuť, môže plátky pred sušením i osoliť a okoreniť.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa