×
Vyhľadávanie v blogoch

Olej z bobkového listu pomôže na boľavý chrbát a kĺby

Používate bobkový list, inak aj vavrín vznešený (Laurus nobilis) len ako aromatické korenie do polievok, omáčok, strukovín, nakladanej zeleniny a húb či marinád? Skúste ho použiť aj inak!

Vavrín je totiž výbornou liečivkou - pomáha pri cukrovke a chorobách z prechladnutia, rieši problémy s trávením, funguje ako mierne sedatívum, tlmí bolesti hlavy, je účinný pri ušných zápaloch, zlepšuje sluch a tinnitus (nepríjemné zvonenie v ušiach), zlepšuje kvalitu spánku, ale najmä prospieva kĺbom a je účinný pri reumatických bolestiach, artritíde i dne. Denná dávka by nemala nikdy prekročiť 3 g!

Vavrínové listy sú bohatým zdrojom horčín, silicou, alkaloidov, plody zase obsahujú triglyceridy linolové, palmitové a laurinové kyseliny.

Bobkový list je vďačným kríkom, ktorý bujne rastie a nechá sa akokoľvek tvarovať. Pestovanie je veľmi ľahké, len sa musíte uspokojiť s pestovaním v nádobe, našu zimu by totiž vonku neprežil. Starostlivosť spočíva najmä v zálievke, hnojení, letnení vonku alebo na balkóne a ďalej v pravidelnom reze.

Vavrín rastie veľmi rýchlo a bohato, takže ho rezom usmerňujeme do veľkosti a tvaru, aké si prajeme. Má rád slnečné polohy, chránené proti vetru, znesie teplotu do mínus desiatich stupňov Celzia, pri ďalšom poklese teplôt už vymŕza.

Pestovanie vavrínu nie je zložité, stačí mu nájsť teplé miesto na slnku v interiéri a ďalej sa už len tešiť z jeho blahodarných účinkov.

Ako bobkový list správne spracovať?

Čaj: 2 listy vavrínu, 250 ml vriacej vody. Listy môžeme nastrihať na kúsky, prelejeme ich šálkou vriacej vody, zakryjeme a necháme 5 minút vylúhovať. Scedíme a popíjame - na celkové posilnenie organizmu proti chorobám z prechladnutia a pri cukrovke pijeme vlažný vavrínový čaj dvakrát denne; pri problémoch s trávením trikrát denne pred jedlom. Pripravujeme ho vždy čerstvý.

Olej: 50 g bobkového listu, 200 ml liehu (70%) 400 ml oleja (slnečnicový, olivový, jednoducho akýkoľvek máte alebo masť). Listy sa naložia do alkoholu a nechajú sa celý deň lúhovať. Potom sa pridá olej a celá zmes sa zahrieva minimálne 4 hodiny (zmes sa nesmie variť). Môže sa zahrievať aj v rúre - teplota okolo 60 - 70 stupňov Celzia a nikto sa nemusí báť, že začne vrieť. Potom sa prepasírujeme a používame na mazanie kĺbov, boľavé kosti a na oblasti, ktoré sú postihnuté reumatizmom.

Obklady: bobkový list sa môže využiť aj pri liečivých obkladoch, ktoré sa môžu používať okamžite. Sušené listy sa rozdrvia a zmiešajú s olejom, zmes sa nanesie na gázu a priloží na centrum bolesti, necháme pôsobiť celú noc, prípadne sa dá prikladať viackrát za deň.

Sirup z bobkového listu, jablka a škorice s medom: 15 lístkov sa rozvarí s pol kg kryštálového cukru a 250 ml citrónovej šťavy (varí sa to tak dlho, kým nevznikne hustá tekutina – podobná konzistencia ako je med). Listy odstránime, užíva sa 1 lyžička sirupu denne. Skladujeme v chladničke v uzatvárateľnej fľaši.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa