×
Vyhľadávanie v blogoch

Pestovať reďkovky môžete celoročne

Reďkovky sú obľúbenou a zdravou prvou jarnou zeleninou. Obsahujú mnoho vitamínu C a minerálnych látok, predovšetkým síry, železa, horčíka a vápnika. Ich typickú korenistú až štipľavú chuť spôsobuje horčičný olej, ktorý sa v bulvičkách nachádza. Väčšinou sa konzumujú čerstvé, ale je možné aj ich zavarenie.

Reďkovka má veľmi krátku vegetačnú dobu. Je pomerne odolná voči chladu, ale neskoré jarné mrazíky ju môžu poškodiť. Pôda musí byť humózna, dobre zásobená živinami. Pre ich úspešné pestovanie je dôležitý dostatok vlahy po celú dobu rastu. Pri nedostatok vody sú bulvičky pretiahnuté, mäkké, nepríjemnej pálčivej chuti. Reďkovka je rastlinou dlhého dňa, to znamená, že pri dlhých letných dňoch vybieha do kvetu.

Výsev skorých odrôd už vo februári

Skoré odrody je možné vysievať do teplého pareniska už vo februári. Rýchlime ich tak na zber v druhej polovici marca. Do studeného pareniska ich vysievame v polovici marca. Výsev na záhony do voľnej pôdy vykonávame od marca do polovice júna, riedko do riadkov vzdialených od seba 10–15 cm. Od polovice augusta do polovice septembra vysievame semienka na jesenné pestovanie.

V letnom období reďkovky nevysievame, aj keď niekedy na vlhšom mieste v polotieni a častejšie zavlažované môžu prosperovať a do kvetu vybiehať až oneskorene. Reďkovky zberáme priebežne, postupne ako narastajú. Prerastené reďkovky mäknú alebo naopak drevnatejú. Vhodné je vysievať reďkovky postupne v týždenných alebo štrnásťdňových intervaloch.

Odrody reďkoviek

Sora - je rýchlo rastúca odroda, vhodná na jarný i jesenný výsev. Červené plody sú veľké a zároveň veľmi chutné, majú pevnú dužinu a pekný guľatý tvar.

Ria - je skorou ranou odrodou vhodnou na rýchlenie. Plody sú červené, guľovitého tvaru a hladká dužina bielej farby.

Viola - ide o odrodu vhodnú na celoročné poľné pestovanie. Rastlina vytvára okrúhle buľvy, ktoré sa sfarbujú dofialova, je odolná voči vybiehaniu do kvetu, praskaniu a hubovaniu dužiny.

Zlata - je poloraná odroda na poľné pestovanie od jari do jesene. Má žltý povrch a bielu dužinu, je veľmi šťavnatá, s ostrejšou chuťou. Buľvy sa konzumujú čerstvé v šalátoch či nátierkach, listy je možné používať varené ako špenát.

Duo - je veľmi skorá odroda s červenobielou guľovitou buľvičkou, odolná proti vyšepkaniu. Je možné pestovať pod fóliou aj vo voľnej pôde.

Granát - je odroda vhodná na rýchlenie aj na rané pestovanie vo voľnej pôde. Plody sú veľké, okrúhle, karmínovočervené.

Helios - menej obvyklá odroda, ktorá má žlté až žltohnedé buľvičky výbornej maslovej chuti.

Ilka - je skorá až poloskorá odroda. Plody intenzívne, červené okrúhle, odolné proti pukaniu, a preto sa dá odroda pestovať aj neskôr na jar na zber v lete. Je typická tým, že jej buľvičky vyčnievajú z jednej tretiny až polovice nad povrch pôdy.

Maslová obria - neskorá, bohato olistená odroda s karmínovočervenými buľvičkami maslovej chuti. Vhodná na pestovanie vo voľnej pôde.

Rampouch - je skorá odroda s bielymi vretenovito valcovitými buľvičkami. Dužina ľadovo biela, krehká, odolná proti vyšepkaniu. Vhodná na rýchlenie aj na pestovanie vo voľnej pôde.

Saxa - je veľmi skorá odroda s guľovitými svietivo červenými buľvičkami maslovej chuti. Musí mať dostatok vlahy a pri pestovaní skoro na jar na záhonoch humóznu a ľahšiu pôdu.

Slavia - je odroda reďkoviek z polovice červená a z polovice biela. Bulvičky mierne pretiahnuté, krehké, veľmi chutné.

Věra - je odroda so svietivo červenou guľovitou buľvičkou. Odroda vhodná na pestovanie na jar vo voľnej pôde, odolná voči vybiehaniu.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa