×
Vyhľadávanie v blogoch

Mangold možno pestovať aj v okrasnej záhrade, stonky hýria farbami

V kuchyni má mnohostranné využitie, navyše je zeleninou vytrvalou a listy je možné žať viac sezón. Jeho farebné variety pôsobia v záhone veľmi dekoratívnym dojmom.

Mangold, príbuzný repy a špenátu

Jeho listy je možné upraviť rovnako ako špenát a podobne ako listy repy. Atraktívne sú odrody s tmavozelenými čepeľami listov v kontraste so žiarivo červenými stopkami a žilkovaním napr. odroda 'Rhubarb', so stopkami bielymi 'White Silver' či 'Luccullus', so stopkami žltými 'Yellow' alebo 'Yellow' žltými, ružovými aj fialovými (Bright Lights). Sú vyšľachtené aj variety, ktorých celé listy sú sfarbené purpurovo alebo fialovo.

Na pôdu mangold nie je náročný, ak je však príliš piesčitá, vylepšite ju vrstvou dobre vyzretého kompostu. Semená vysievame priamo na záhon v apríli a máji na zber v priebehu leta alebo sejeme v druhej polovici leta na zber na jeseň a na jar.

Aj rastliny z jarných výsevov však môžu prezimovať. Semená vysievame do riadkov s rozostupom 30-60 cm a vzchádzajúce rastlinky vyjednotíme tak, aby boli 15-30 cm od seba. V lete potrebujú rastliny dostatok vlahy, prospieva im mulčovanie. Stonky s pukmi odstránime ihneď, akonáhle sa objavia. Prezimujúce rastliny je vhodné v holomrazoch prekryť bielou netkanou textíliou.

Najchutnejšie sú mladé listy

Zberajú sa odrezávaním, pričom rastlina stále vytrváva. Je možné odrezávať jednotlivé listy, vždy z vonkajšej strany alebo ich zožať všetky naraz, ale musí sa odrezať najmenej 5 cm nad zemou. Aby bolo možné listy žať po celú sezónu, potrebuje mangold prihnojovať dusíkatým či plným hnojivom – môžete vyskúšať napríklad rastlinné jíchy (výluhy).

Zo škodcov si na mangolde radi pochutnávajú slimáci. Škvrny a nepravidelné čiary na listoch môžu spôsobiť larvy kvetienky repnej. Ak však prikryjete rastliny na začiatku sezóny netkanou textíliou, muška do nich vajíčka nebude môcť naklásť. Poškodené listy ihneď odstraňujeme. Predčasné vybiehanie do kvetu a biele fľaky na listoch bývajú spôsobené nedostatkom vlahy v horúcich dňoch.

Do šalátov sú výborné mladé krehké listy mangoldu, čepele starších, väčších listov je možné spracovať ako špenát. Stopky je vhodné používať zvlášť, sú výborné dusené, vyprážané aj varené v pare. Farebné variety stoniek pôsobia v pokrmoch veľmi ozdobne.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa